Själva namnet på den här joysticken är Sidewinder Force Feedback 2. Vid första anblicken blev jag smått förbryllad över vad tvåan skulle betyda. Tror sig Microsoft ha kommit på någon ny teknologi eller är det bara ännu ett säljtrick? FragZone hårdtestar och avslöjar sanningen.

Installation

Ett mycket väldesignat installationsprogram är det första som möter mig när jag påbörjar arbetet med att få igång joysticken. Överallt sitter små lappar där det klart och tydligt står att man ska installera programvaran innan man sätter in joysticken i USB-porten. Visst tänker jag, om det nu är så viktigt, varför inte göra som Microsoft tycker för en gångs skull. Så jag installerade programvaran och satte in USB-kontakten när jag blev ombedd att göra så. Windows hittar genast USB-tillbehöret och påbörjar sin egen lilla installation. Än så länge är allt lugnt. Men när jag strax flyttas över till den diagnostiska delen av installationen så märker jag att varken pinnen eller knapparna svarar. Taskigt värre, så jag bestämde mig för att installera om hela rubbet. När inte heller det fungerade var jag nära på att slänga ut både joysticken, datorn och skärmen genom fönstret.

Efter en veckas febrilt prövande, om och om igen, med drivrutiner, diverse ominstallationer av Windows, bortplockande av hårdvara och så vidare fick jag äntligen tag i lite hjälp genom en sida på Microsofts supportsida. En liten patch behövde jag ladda ner, och vips fungerar jojjen utmärkt. Uppenbarligen var det ett problem mellan mitt moderkort och USB-kontakten, men riktigt så ovanligt är inte det moderkort jag använder.

Allt som allt ser jag inte detta som något enormt minus för Microsoft och dess joystick. Problemet åtgärdades snabbt och effektivt med patchen som alltså finns att hämta online.

Kompatibilitet

Det finns inte alltför mycket att säga här. Sidewinder FF2 fungerar utmärkt med alla spel jag testat, liksom de flesta andra joysticks gör. Vad som dock kan tolkas som en fördel är att alla knappar är numrerade med en liten inpräntad siffra bredvid. Detta betyder att när du ska ställa in vilken knapp som gör vad så blir det mycket lättare att hålla reda på siffrorna.

Det program som medföljer är mycket lätt att anpassa efter egna behov. Du kan till exempel ställa in styrkan på det motstånd som pinnen gör, eller styrkan på den självcentrerade kraften. Om du inte skulle nöja dig med de spelprofiler som ingår så kan du också skapa makron med olika tangentbordstryckningar i rad.

Känsla

Eftersom det här var första gången jag har en egen Force Feedback-joystick så ville jag inte vela, utan satte FF-styrkan på max. När jag sedan spelade ett flygspel och fick en missil rätt upp i efterbrännarkammaren så vill jag lova att det skakade hej vilt. I vissa spel skakar det till och med så mycket att det blir svårt att hålla kvar mackapären på bordet. Självklart kan detta febrila skakande minskas, om man nu skulle vilja det.

Den här joysticken har i andra recensioner fått stark kritik för sin enorma baskonstruktion. Visst kan jag hålla med om att ”botten” på den är stor och bred, men det är snarare en fördel än nackdel i min åsikt. Dels så hjälper en stor bottenplatta att hålla jojjen på plats när det börjar vibrera, och dels är det skönt att kunna vila vänsterhanden på något annat än tangentbordet.

Slutsats

För att få hem en Sidewinder Force Feedback 2 får du betala runt 1000 kronor. Har du tillräckligt med pengar och känner att du vill ha en joystick som är lätt att förstå sig på, fungerar bra och känns bra, då är den här ett bra val. Är du däremot helgalen i flygspel och planerar ett inköp av både gasreglage och pedalroder, då ska du nog titta åt något annat håll. Förutom detta kan sägas att den här joysticken endast är till för högerhänta. Handledsstödet på pinnen går inte att flytta eller ta bort. Så, är du vänsterhänt blir det bara att inhandla en annan joystick. Det är synd, eftersom du då går miste om väldigt mycket.