Jag har haft ett högtalarpaket från Creative tidigare: en komplicerad historia med extern förstärkare, fem olika vred och massor av knappar jag aldrig tryckte på annat än av misstag. Ljudet var strålande, för sin tid - trots satelliternas små mått kunde de fylla ett stort rum med musik utan svårigheter. Nu för tiden går ett dylikt paket på drygt fem hundra spänn, en spottstyver i högtalarsammanhang. Det var därför inte utan förväntningar jag packade upp Creative GigaWorks ProGamer G500, ett paket som kostar nära tre tusen kronor i handeln.

Uppackning

Paketet består av fem satellithögtalare och en subwoofer - en konfiguration som brukar kallas "5.1". Ett modernt ljudkort, och många spel (men desto färre filmer) har stöd för sju eller ännu flera satelliter men sexkanaligt ljud räcker bra för den som av utrymmes- eller ekonomiskäl inte vill ha ett större högtalarsystem. Någon möjlighet att uppgradera genom att helt enkelt köpa fler högtalare finns inte, åtminstone inte på dagens testobjekt, däremot säljer Creative ett större paket kallat S750 där sju satelliter ingår.

Av de fem satellithögtalarna är fyra identiska, den femte är avsedd som center och är därför "liggande" i sin design, med tre strategiskt placerade gummifötter på ena långsidan. Samtliga högtalare har ruskigt snygga och löstagbara frontgaller i metall med Creative- och THX-logotyperna i svart mot en silverbakgrund på en liten bricka längst ned. Riktigt snyggt och perfekt matchande den övriga utrustningen på mitt skrivbord (svart är det nya beige, typ). Baslådan är också den snyggt utförd i svart och silver med dubbla "utblås", ett på varje sida.

Förutom själva subwoofern innehåller baslådan också förstärkaren, vilket innebär att den också har alla in- och utgångar. Bra om man vill slippa extra krafs på skrivbordet, dåligt om man vill ha subwoofern på lite avstånd. Kablarna som följer med är visserligen hyfsat långa, men man får räkna med att ha baslådan på som mest en dryg meters avstånd. Inte ett problem för det mesta, då baslådans relativa närhet har en ganska liten inverkan på hur basljudet uppfattas, men den som redan har trångt under skrivbordet uppskattar kanske inte ytterligare en enorm låda.

Ta i så taket lyfter

Hur är det då med kraftresurserna? Creative anger 36 watt RMS för varje satellithögtalare, 130 watt RMS för subwoofern. Totalt 310 watt, fem mindre än Logitechs närmast konkurrerande paket. Som alltid är det bäst att ta tillverkarens siffror med en nypa salt, men den som vill kan på Creatives sida läsa hur de har gjort testerna, vilket ger åtminstone en smula trovärdighet. Frekvensomfånget anges till 35 Hz-20 kHz, signal/brusförhållandet till 85 dB.

Watt RMS och SNR-värden i all ära, men detta är bara siffor som inte säger något om hur bra det faktiskt låter. Det finns, oförsiktigt räknat, två sorters människor: Audiofiler och resten. Tillhör man den första kategorin skrattar man högljutt åt alla försök att kalla datorhögtalare för "bra ljud". Kostar det inte tio tusen kronor eller mer - gärna per högtalare - är det inget att ha, brukar det heta. Jag är inte audiofil, så jag tänker göra processen kort: De här högtalarna låter mycket bra. För att sitta framför datorn och lyssna på musik, se på film eller spela spel är de fullt tillräckliga och dubbelt så mycket därtill. Att vrida upp volymen till max är inte ens att tänka på, jag känner visst obehag redan drygt halvvägs.

Less is more? Nja...

När Creative säger att G500 utgör en perfekt kompanjon till ett X-Fi är det inte bara det utmärkta ljudet man talar om - det är också en brist på finesser som innebär att det här paketet egentligen ligger på samma nivå som konkurrensen endast om det kombineras med ett X-Fi, eller något annat ljudkort som erbjuder de funktioner som saknas. Det finns inga digitala ingångar - endast analoga - och bara en sexkanalig ljudkälla kan vara ansluten åt gången. Det finns visserligen en enkel 3.5 mm stereoingång för extern CD- eller MP3-spelare, men SPDIF eller dylikt är bara att glömma. Eftersom ingen digital ingång finns saknas också avkodare för Dolby Digital eller DTS - nog så användbart om man skulle vilja koppla systemet till en hemmabioanläggning.

Konkurrerande system från exempelvis Logitech saknar många av dessa svagheter och kommer dessutom med sådana finesser som trådlösa bakre högtalare, fjärrkontroll och stöd för flera samtidiga ljudkällor, även digitala. Fördelarna med ProGamer-paketet är det fantastiska ljudet, de snygga högtalarna och avsaknaden av onödiga finesser. Mycket av det som saknas får man igen om man har ett X-Fi-kort, där finns exempelvis avkodare för såväl Dolby Digital som DTS, fjärrkontroll och stöd för flera ljudkällor (genom datorn). Då är visserligen ProGamer G500-högtalarnas prisfördel jämfört med konkurrensen bortblåst, men samtidigt får man ett tokbra ljudkort på köpet. Det är ändå inte ett självklart val, i min mening.