Microsofts hårdvarusatsning fyller 25 år i år och det firas genom att skicka ut ett gäng glada PR-människor från kontoret i Redmond på en resa genom världen för att presentera kommande produkter. FZ var på plats när de hälsade på i Stockholm vilket resulterade i ett par nya tillskott på önskelistan.

När Microsoft nu går in på sitt 26:e år i hårdvarubranschen gör de det med tre olika inriktningar: produktion, kommunikation och gaming. För oss på FZ är givetvis det sistnämnda av störst intresse och jag ska gå in på det mer i detalj, men då det kommer en del intressanta produkter och nyheter i de andra grenarna är även de värda att ta upp.

   

Produktivitetsbiten, det vill säga möss och tangentbord som ska användas på din arbetsplats, är det område där Microsoft har varit starkast under de senaste åren. De har nått sina framgångar genom att satsa mycket på ergonomi och funktionalitet som underlättat i ditt dagliga arbete och det tänker de fortsätta med. Det är inga revolutionerande nyheter som de nya produkterna bjuder på utan mer förfining och snillrika små lösningar som att trancievern till en trådlös mus även fungerar som ett 1 GB stort USB-minne eller att tangentbordet lyser upp då dina händer närmar sig det.

På kommunikationsfronten, också känt som webkameror, var det inte riktigt lika väl ställt med finurligheter men specifikationerna har givetvis förbättrats. Bland annat klarar värstingmodellen LifeCam VX 7000 av två megapixlar under videoupptagning och åtta för stillbilder. Gemensamt för alla nya kameror är att de är smidigt integrerade med MSN Messenger vilket gör det möjligt att snabbt starta en videokonversation, dela bilder med Photo Swap och krydda dina videosändningar med "specialeffekter".

   

Dagens stjärna var dock utan tvekan Sidewinder-musen som markerar märkets comeback på gamingmarknaden efter en tids frånvaro. Då vår egen Tomas Andersson recenserar den här nya skapelsen ska jag försöka hålla mig relativt kort och går därför direkt på de positiva egenskaperna. Musen bjuder faktiskt på en hel del intressanta lösningar, där den kanske mest uppenbara är de två sidoknapparna som här sitter vertikalt vilket gör det betydligt lättare att hitta rätt med minimal risk för att trycka fel.

Det finns även närmast oändliga möjligheter till att spela in olika makron. Bland annat kan du göra så att du med ett knapptryck blixtsnabbt vrider dig 180 grader. Som gammal Unreal Tournament-spelare kan jag bara konstatera att detta med största sannolikhet kommer klassas som fusk av den mer tävlingsinriktade delen av gamerkakan, men för den som väljer att hålla spelandet på en mer normal nivå kan det säkerligen vara användbart.

   

Något jag verkligen uppskattade var de olika typerna av "fötter" som du kan använda. Detta tillsammans med den reglerbara vikten gör att du kommer att kunna anpassa musen till din musmatta för att få den glidförmåga du är ute efter. Den omtalade LCD-displayen har jag däremot svårt att se poängen med. Visst ser den häftig ut, men det är knappast som att du i en eldstrid kan titta ner på den för att se vilken DPI du har valt.

Mina initiala intryck förstördes dock av musens storlek och form som verkligen inte är optimal för mig. Om detta beror på att min högerhand är en aning udda ska jag låta vara osagt, men musen känns otymplig och ligger helt enkelt inte skönt i handen. Kanske är det helt enkelt en fråga om vana, men mitt första och hittills enda intryck lovar tyvärr inte alltför gott sett ur ett komfortperspektiv.

Skicka en rättelse