Valve och pc-byggaren Xi3 befinner sig just nu på CES-mässan i Las Vegas för att visa upp projektet "Piston" – en liten och smidig pc, byggd för att köra Steam på storbildskärm med det nya ändamålsenliga gränssnittet. Det är dock inte helt klart om detta är den "Steambox" det har snackats om de senaste månaderna.

Sajten Polygon har varit på plats i deras monter på mässan och medan representanter från Xi3 inte kunde dela med sig av några hårdvarudetaljer kom de därifrån något klokare. Datorn, med kodnamnet "Piston", är resultatet av Valves investering i Xi3. Det kommer att gå att uppgradera saker såsom processor och grafikkort och de första uppgifterna skvallrar om en lagringskapacitet på 1 TB.

Exempelbild på Xi3:s modulära datorer

Något pris är inte officiellt men Piston ska vara baserad på företagets X7A-modell och deras Kickstarter-projekt från i höstas, som inte blev finansierat, skvallrar om följande specifikationer till priset av 999 dollar:

  • CPU: Quad-Core 64-bit ( 3.2GHz)

  • GPU: Integrated (384 shader cores)

  • Interminne: 8GB DDR3 RAM

  • Lagring: Upp till 1 TB SSD

  • Anslutningar: 4 st stycken USB 3.0-portar, 4 st eSATAp, 4 USB 2.0-portar, 10/100/1000 Ethernet, hdmi/dp-port

Chassit i två olika vinklar

Det som talar emot att detta är Valves egna Steambox-lösning är att Ben Krasnow, Valves egna hårdvarudesigner, så sent som igår sa att den som tidigast skulle visas upp på GDC-mässan i slutet av mars. Däremot har de varit tydliga med att flera aktörer är på väg åt samma håll så deras investering i Xi3 kanske snarare är ett sätt att stötta lovande projekt och få konsumenter att intressera sig i liknande produkter.

Rubriksbild: Polygon.com