Teknik

Xbox One: När man handskas med Xbox One gäller det att ha tålamod. Installationstiderna är inget att fnysa åt – i vissa fall får man vänta i 16 minuter innan man kan spela. Maskinen är dessutom ganska morgontrött och tar dryga minuten att starta om den inte står i standby-läge (starttider i Extreme Techs test). När man väl är inloggad och färdigladdad går det dock väldigt smidigt och snabbt att hoppa mellan olika applikationer. Om man spelar ett spel kan man gå raka vägen ut i huvudmenyn och dra igång en film. När man har tittat färdigt är det bara att raskt hoppa rakt in där man slutade spela – utan nämnvärda laddningstider. Imponerande.

När Xbox One startar hamnar du på en ganska stökig framsida där appar, kategorier och inställningar trängs lite överallt på skärmen. Men det Microsoft saknar i smidigt designade menyer tar de igen i sin spännande framtidvision som osar framtid. När vi startar vår Xbox One känner kameran igen oss, hälsar välkommen och laddar in våra sparade inställningar och färgteman. Om en annan registrerad person kliver in i rummet känner maskinen igen och loggar in den också. Som om det inte vore nog att Kinect känner igen våra ansikten så lyssnar den även på våra röster – med hjälp av röstkommandon som “Xbox go to Forza Motorsport 5” kan vi låta tummarna vila när vi bläddrar runt i systemet. Hur det fungerar i praktiken? Förvånansvärt bra, om än inte helt felfritt.

Stödet för olika tillbehör är lite av en besvikelse. Den enda ratten som finns tillgänglig just nu är en Thrustmaster för 3800 kronor. Microsofts egna gamla trådlösa 360-ratt fungerar inte, ej heller dyrgripar från Fanatec eller andra tredjepartstillverkare. Detsamma gäller dyra headset som man använde till Xbox 360 – Xbox One-kontrollen har en annan port. En adapter ska lanseras som en räddare i nöden, men den dyker inte upp förrän nästa år. Vi tror däremot att det i det långa loppet kommer att vara värt att skicka med en Kinect i varje maskin – det genomgående stödet i såväl spel som operativ bidrar till känslan av att faktiskt ha en next-genmaskin inkopplad i teven. Och att det finns en hdmi-in-port som låter dig skyffla in och styra spelhörnans övriga apparatur känns fräscht. Koppla in konkurrenten och testa om röstkommandot "Xbox, start Playstation 4" funkar.

Playstation 4: Genom sitt kvickare minne är Playstation 4 en snabbare maskin på pappret och vi har alla läst nyheterna som skanderar att upplösningen är si på ena plattformen, och så på den andra. Att lanseringsspel är dåligt optimerade är närmast en regel, definitivt inte unikt för denna generation, och grundar sig i att utvecklarna inte får de slutgiltiga specifikationerna förrän väldigt sent. Men samtidigt går det inte att sticka under stol med att den rena grafiska kraften i Playstation 4 sägs vara nästan 50 procent starkare än Xbox One när man granskar enskilda komponenter. Det rena, enkla gränssnittet känns som en naturlig utveckling av PS3:ans menyer. Det svarar rappt och man slipper den tröghet som ibland sinkar Xboxens menyer.

Vår personliga favorit på teknikfronten mäts däremot inte i teraflops utan är ett litet hål du hittar på Dualshock 4. Stoppa in valfri hörlur och då kan låta allt spelljud spelas där istället för i din tv – en räddare i nöden för oss som gärna sitter uppe och spelar när resten av familjen gått och lagt sig.

Vinnare: Microsoft har haft uppförsbacke redan från den första annonseringen av Xbox One, särskilt när det blev känt att deras konsol skulle bli både dyrare och klenare. Dess ess i rockärmen är dock inte de exklusiviteter de köper till sig utan – tro det eller ej – att Kinect följer med varje konsol.

Nu tror inte vi att alla i framtiden framtiden snackar med konsolerna istället för att använda gamepaden, men heller inte att saker som upplösning är ett kvitto på kvalitet. Den automatiska inloggningen med Kinect är en smidig detalj som doftar framtid, såvida man inte har foliehatt som högtidsdräkt.

I dagsläget känns det som en strid mellan funktion och råstyrka och vad som i slutändan genererar bäst spel vet vi inte i dag. Men krysslådans dåliga tredjepartsstöd och sirapssega installationer ger denna rond till Playstation 4.