Spana även in:

Titel: Leo’s Fortune
Plattform: Ios
Pris: 38 kr

Leopold, den håriga mustaschprydda hårbollen med östeuropeisk accent, har blivit bestulen på sin förmögenhet. Något som får honom att ge sig ut i den farliga världen i hopp om att kunna ta tillbaka den. Miljöerna är härligt varierande med allt från skog till berg och ruiner. I varje bana har tjuven smidigt nog tappat guldmynt, vilket fungerar som brödsmulor i jakten på Leos stulna skatt.

#Leo's Fortune koncentrerar sig på plattformsmoment och fysikbaserade pussel. Genom svepningar i olika riktningar får man honom att röra sig framåt, hoppa och landa med full kraft. Även om vissa moment känns lite väl bekanta bjuder spelet på variation och roliga inslag. Leo's Fortune är därmed värt att spana in om man gillar plattforms- och fysikbaserade pusselspel.

Köp till Ios >>


Titel: The Lords of Midnight
Plattform: Ios, Android
Pris: 38 kr (Ios), 32 kr (Android)

Ska vi snacka retro-rollspel på riktigt så måste #The Lords of Midnight nämnas. Spelet kom ut 1984 till ZX Spectrum och Amstrad CPC, och skapades av den numera bortgångne Mike Singleton. I världen Midnight ska en armé som kallar sig Free People ta tillbaka sitt land från den ondskefulle Doomdark. Antagonisten påminner en hel del om Sauron, då även han hämtar sin styrka från en mystisk artefakt – i detta fall det en krona av is. Protagonisterna i Midnight har det nog en smula lättare än Frodo och hans gäng i Midgård. De har nämligen två olika möjligheter till att förgöra Doomdark. Ett är att förstöra kronan, ett annat är att invadera hans citadell. På så sätt kan man som spelare ta sig an handlingen utifrån två helt olika perspektiv och spelstilar. Antingen försöker man förstöra kronan som unge (men bräcklige) Morkin, eller rida raka vägen in i fiendens näste med fadern och månprinsen Luxor.

Hör och häpna – portningen till mobil plattform har gjort grafik och kontroll bättre! Miljöerna är skarpare och spelmomenten fungerar förvånansvärt bra med rörelsekänslig skärm. Spelet har 30 år på nacken. Det går således inte att förvänta sig ett djupt och avancerat rollspel. Men för sin tid var The Lords of Midnight riktigt bra. Sägs det. Jag föddes fem år efter premiären. Å andra sidan har jag, som många andra, njutit av enkelheten och charmen i The Lords of Midnight på mobilen.

Köp till Ios >>
Köp till Android >>


Titel: Cytus
Plattform: Ios, Android
Pris: 15 kr

Trots att #Cytus släpptes för två år sedan är det fortfarande ett av de bästa rytmspelen till mobil plattform. Mycket tack vare att taiwanesiska #Rayark Inc sedan dess släppt en hel del uppdateringar. Precis som i många andra rytmspel petar och sveper man på skärmen till takterna av musik, men Cytus undviker attt gå i upprepningsfällan. Spelet har ett flertal genrer och hundratals låtar och variationer att välja mellan, och varje nivå kommer med handritade bakgrunder. Momenten backas upp av en science fiction-saga som berättar om en värld där människor har dött ut och ersatts av robotar. Hur minnen av en förlorad art omvandlas till musik, och genom spelarens hjälp överförs till robotarna och därmed förevigas. Vare sig man gillar jazz, rock, konst eller sci-fi finns det i Cytus något att hämta.

Köp till Ios >>
Köp till Android >>


Håll utkik efter:

Titel: The Witness
Plattform: Ios

Jag har lite svårt att förstå att det var hela sex år sedan jag spelade Jonathan Blows #Braid. Spelet kom som från ingenstans, briljerade med sina pussel och sitt slut som vände upp och ned på hela upplevelsen. Blow har sedan året efter spelets release jobbat med #The Witness, ett pusselspel i tredimensionella miljöer. När det gäller konsoler blir The Witness PS4-exklusivt för en tid, men det påverkar inte släppen till PC och Ios. Om allt går som planerat ser det färdiga spelet dagens ljus någon gång i mitten på året.