Nintendo Pocket Football Club, 3DS
Med fotbolls-VM i backspegeln kan sportentusiaster trösta sig med Nintendo Pocket Football Club. Åtminstone om de nöjer sig med en charmig bagatell till manager-spel. När #Nintendo ger sig in i leken är det som väntat med en lättviktsvariant där aspekter som taktiska val, spelarköp och organisation skalas ned till absoluta minimum. Realismen hamnar på avbytarbänken när det istället är skojfrisk charm som står och skjuter straffsparkar – rakt i stolpen.

Nintendo Pocket Football Club kan vara en inkörsport till genren, för yngre spelare eller andra som saknar erfarenhet. Men det saknar det taktiska djupet för att göra något större avtryck, och det dröjer inte många matcher förrän jag drömmer mig bort till #Football Manager och dess många möjligheter.


Another World 20th Anniversary Edition, PS Vita/3DS/Ios/Android
Forskaren Lester Knight Chaykin utför ett experiment som – hör och häpna – går helt fel, varpå han hamnar i en annan värld. Där är premissen i det klassiska Amiga-spelet från 1991, som har lanserats till en hög olika format genom åren. För ett par veckor sedan var det dags för PS Vita-versionen att se dagens ljus.

#Another World håller måttet än idag och står för en utmaning där man aldrig går säker från arga fiender och dödliga miljöer. Antalet trial and error-moment är lite för många för min smak, men det vägs med råge upp av den stämningsfulla atmosfären och en säregen grafisk stil. Den som vill kan spela det klassiska spelet rakt av, men det finns också möjlighet att fresta ögon och öron med uppdaterad grafik och musik.


Steamworld Dig: A Fistful of Dirt, PS Vita/3DS
Knasiga robot-cowboys, jakten på guld och sökandet efter svar på en farbrors död var framgångsreceptet för de svenska utvecklarna #Image & Form. När #Steamworld Dig släpptes till 3DS naglade det snabbt fast sig i försäljningstoppen, och sedan dess har spelet lanserats till datorer och PS Vita.

Konceptet att gräva runt efter ädelstenar och besegra fiender passar Vitan alldeles utmärkt, och med praktiskt taget fulländad art direction är den här versionen en fröjd för ögonen. Smolket i bägaren är att det tar lite för lång tid innan spelet lyfter och blir intressant rent spelmässigt. Den som orkar ta sig förbi initialt montont grävande har en lika charmig som snygg resa framför sig.

Recension av 3DS-versionen