Striden var slut ett halvår innan den började. #Microsoft sköt Xbox One-marknadsföringen i sank med ett pr-haveri av monumentala proportioner, och Playstation 4 vann köparnas gunst utan att #Sony behövde lyfta ett finger. Kinect – hånad på Xbox 360 – skulle vara obligatoriskt. Handeln med begagnade spel skulle stympas. Konsolen skulle skicka kontrolldata till Microsoft varje dygn, annars tilläts du inte spela på den.

Microsoft backade senare från alla dessa punkter, men då var skadan redan skedd – presentationen av Xbox One som ett låst mediacenter snarare än en maskin att spela på marknadsförde Playstation 4 som gamerns alternativ. Men det tog inte slut där.

Nästan 10 månader efter världspremiären har Xbox One hittat hit

Tre månader innan releasen i november förra året kom beskedet att antalet premiärländer krympt från 21 till 13, och bland annat Sverige fick plötsligt vänta till "så fort som möjligt 2014". Skälet var att man behövde mer tid för att lokalisera konsolen, alltså fixa så att vi skulle slippa röststyra Kinecten på ohipp swänglishska. Men i mars slimmades "så snart som möjligt" till den 5 september, nästan tio månader efter världspremiären. Och röststyrningen? Nej, fortfarande inte på svenska, det kommer senare.

Premiär till slut

Så det är inget litet berg Microsofts pr-folk skottat upp framför sin konsol när den ska hämta in PS4:ans försprång. #Sonys maskin har så här långt sålt markant bättre: i augusti hade tio miljoner PS4:or köpts av kund. Microsoft har inte släppt några nya Xbox One-siffror sen april, och då hade fem miljoner konsoler skickats till butik.

Men dödförklara inte krysslådan än. Förra generationen rådde omvända förhållanden – 360:n släpptes tidigare, sålde bättre, var betydligt billigare och hade större spelutbud. Men PS3:an jobbade sig sakta ikapp, och försäljningen slutade nära oavgjort. Kommer det ett par bra storspel, och om pr-bossen ser till att få den där kulan i hjärnan avlägsnad och börjar göra sitt jobb, kan det faktiskt vända. Åtminstone så att Microsoft slipper skämmas när den här generationen sammanfattas.

När Xbox One nu släpps här kan du köpa den med eller utan Kinect, med en prisskillnad på 500 kronor. Vill du köpa Kinecten separat får du vänta till oktober och då punga ut ca 1400 kronor. Gör inte det, Kinectens dåliga rykte från 360-tiden är delvis obefogat nu; att kontrollera konsolen med rösten är både snabbt och smidigt, även om den sociala överlevnadsinstinkten protesterar vilt inför att prata övertydlig skolengelska med tv:n. Jag är inte säker på att lokaliseringen gör någon skillnad, om nu Microsoft får ur sig det svenska språkstödet nån gång.