Den kontroversiella feministiska spelkritikern Anita Sarkeesian ställde i går in en planerad föreläsning på Utah State University efter att någon hotade att utföra en massaker om föreläsningen genomfördes. En anonym person som påstod sig vara student på universitet hotade via epost till personalen att utföra "den dödligaste skolskjutningen i amerikansk historia" om Sarkeesian talade, skriver Washington Post.

Hotet om massakern följer efter månader av hätsk diskussion om kvinnors roll i spelbranschen, en debatt som av vissa kopplas samman med en lös gruppering vid namn Gamergate. Många Gamergate-anhängare tar avstånd från hoten och från hela den feministiska diskussionen, men åtminstone Sarkeesian hävdar att vissa av hoten mot henne har kommit av Gamergate-anhängare.

Nu ryter den amerikanska branschorganisationen ESA ifrån. I ett kort uttalande fördömer man trakasserier och våldshot.

Hot om våld och trakasserier är fel. De måste ta slut. Det finns ingen plats i spel-communityn – eller vårt samhälle – för personliga attacker och hot.

Gamergate har fått stå symbol för den hätska debatt mellan å ena sidan folk som diskuterar kvinnors roll i spel, å andra sidan personer som anklagar dem för lögner, oväsentligheter och att försöka tjäna pengar på påstådda hot. Gamergate-anhängare säger sig vilja belysa korruption och etiska tveksamheter i speljournalistiken.

Gamergate-affären drog igång i augusti när #Depression Quest-skaparen Zoe Quinn anklagades av sin ex-pojkvän för att ha legat med speljournalister för att gynna sitt eget spel. Det ledde till att Quinn hotades och fick sina personuppgifter utlagda på nätet, vilket även drabbat Sarkeesian. Båda har tidvis lämnat sina hem efter hoten.

I mars hotade någon att bomba Game Developers Choice Awards om Sarkeesians utmärkelse inte drogs tillbaka, men efter att polisen undersökt lokalen genomfördes evenemanget. Att hon backade den här gången beror inte på hotet, skriver hon på Twitter, utan på bristande säkerhet.

To be clear: I didn’t cancel my USU talk because of terrorist threats. I canceled because I didn’t feel the security measures were adequate.

Utahs liberala vapenlagstiftning gör det lagligt att bära dolda vapen så länge man har tillstånd, och skolan skriver att man inte kunde hindra folk från att ta med sig vapen till föreläsningen. Vilket fick Sarkeesian att ställa in. Personen bakom massakerhotet sade sig ha tillgång till halvautomatiska vapen, pistoler och rörbomber, och drog dessutom paralleller till Montreal-massakern. Det var en skolskjutning i Kananda 1989 där en man sköt ihjäl 14 kvinnor, och sa sig slåss mot feminism innan han tog sitt liv.

ESA är en organisation där i stort sett alla stora aktörer i branschen är medlemmar, bland annat #Activision, #EA, #Capcom, #Microsoft, #Bandai Namco och #Sony.