Det finns över ett dussin varianter på Buzz och nu har turen kommit till den svenska varianten där fokus ska ligga på Sverige. Spelsättet är precis som i de andra Buzz-spelen; du deltar i en frågetävling som är någon form av blandning mellan Jeopardy och Trivial Pursuit. Med din Buzzer, som nu också finns i en trådlös variant – vilket vi inte testat i den här recensionen, ska du vara snabb på att svara på frågorna som Buzz ställer.

Buzz tjuvtränar, som vanligt

Vad det gäller hur man spelar så har det inte hänt mycket, men det finns ett nytt soffa-mot-soffa läge där du kan tävla mot andra över Playstation Network. Vi vet inte om det är någonting gemene man har tänkt ägna sig åt. Buzz är som bäst när man sitter ett gäng vänner i samma soffa och försöker besegra varandra, inte minst genom att fuska med hjälp av tjuvnyp och glåpord.

Svenska genier

Finns de?

Trots att spelets framsida pryds av en svensk flagga får jag ganska tidigt känslan av att det här inte alls är så mycket fokus på Sverige. Det är svenska flaggor, svenska röster och frågor på svenska. Men frågorna handlar för det mesta om saker som inte har någon som helst koppling till Sverige, som exempelvis rymdfärder, amerikanska presidenter – men inget svenskt kungahus eller några svenska ministrar – och musik från den engelskspråkiga världen.

Visserligen dök IFK Göteborg upp, vilket är ett tecken på att någon form av anpassning har gjorts. I ärlighetens namn ska i runda slängar 4 000 frågor finnas med, så chansen att vi kommer att stöta på ännu fler frågor med svensk anknytning finns – men det är inte där tonvikten ligger. Var är frågorna om svenska kungar, svenska landskapsblommor och svenska dansband?

Kuggfråga, den ägde ju alrig rum!

Bortser man från det faktum att spelet inte har någon direkt svensk anknytning, så är Buzz! Svenska Genier ett trevligt spel. Tyvärr är det inte mycket som känns som någon revolution när det gäller den här expansionen av Buzz, vilket gör att betyget blir lägre än vad det hade kunnat bli om fokus på Sverige hade varit större. Spelet hade tjänat väldigt mycket på att ha svenska frågor, och jag kan tänka mig att det är en och annan som känner sig lurad efter att ha spelat med förutsättningen att det skulle handla om gamla Svedala.