Stockholms Universitet – när teknik och konst kolliderar

Datorspelsutveckling beskrivs av SU som ett område på frammarsch där teknik och konstruktion möter design, konstnärlig utformning och berättande. Det finns två utbildningar att välja mellan. Design förbereder dig på yrken som exempelvis speldesigner och animatör, och ger dig kunskaper om hur du hanterar bild och ljud i spel, berättande, leveldesign och så vidare. Du får även inblick i det sociala fenomen som skapas kring spel. Konstruktion är för dig som vill arbeta med programmering eller simulering. Båda utbildningarna ger dig chansen att utforma egna spelidéer och testa dem i projekt. Länkar till programmen hittar du undertill.

Utbildningar Kandidatprogram i datorspelsutveckling – design, Kandidatprogram i datorspelsutveckling – konstruktion
Omfattning 180 hp vardera
Ansök senast 15 april

Södertörns Högskola – främjar jämställdhet

Liksom Stockholms universitet ovan har Södertörns högskola två olika spelprogram. Båda inriktningarna förenar teori och praktik. På Speldesign och scripting lär du dig att utveckla spel genom mekanik, story och leveldesign. För Spelgrafik ligger fokus istället på det grafiska och estetiska och berör allt från 2d-grafik till 3d-modellering. Södertörn arbetar aktivt för en god fördelning mellan könen och ser gärna fler kvinnor på traditionellt mansdominerade teknikutbildningar. Länkarna återfinns nedan.

Utbildning Spelprogrammet – inriktning speldesign och scripting, Spelprogrammet – inriktning grafik
Omfattning 180 hp vardera
Ansök senast 15 april

Uppsala Universitet – plugga spel på Gotland

.

Nej, tryckfelsnisse har inte gått bärsärk. Uppsala Universitet har nämligen ett campus på Gotland i en miljö som präglas av närhet mellan lärare och studenter. I Visby kan du plugga Speldesign och välja mellan två olika inriktningar: Grafik eller Programmering. Det tidigare ger dig en solid grund i speldesign och goda kunskaper i såväl 2d- som 3d-grafik. Dessutom står en motion capture-studio till ditt förfogande. Programmering-inriktningen grundar sig också i speldesign och ger dig möjligheten att programmera spel på en hög internationell nivå och föra utvecklingen framåt. Klicka dig vidare till respektive utbildning undertill.

Utbildningar Speldesign och grafik, Speldesign och programmering
Omfattning 120 hp vardera
Ansök senast 15 april

Linköpings Universitet – programmera på hög nivå

Universitetet i Linköping erbjuder många olika civilingenjörsutbildningar. Skaffar du en sådan inom datavetenskap, informationsteknologi, programutvecklingsmetodik, datateknik eller motsvarande kan du därefter läsa ett tvåårigt masterprogram, Datavetenskap. Utbildningen ges också i en engelsk variant, MSc Computer Science. Första terminen består av obligatoriska kurser och du kan därefter specialisera dig på exempelvis artificiell intelligens, programmering och mjukvaruteknik. Om du drömmer om att bli en skicklig spelprogrammerare kan således Linköpings universitet vara en rivstart på karriären. Du läser exempelvis kurser som Teknik för avancerade datorspel och lär dig om de senaste grafikmotorerna. Skolan har även en indiespelsgrupp och olika game jams. Stort tack till bästa Brain, som studerat på LIU, för tipset. Läs mer om masterprogrammet genom att klicka på länkarna undertill.

Utbildningar Datavetenskap MSc Computer Science
Omfattning 120 hp
Ansök senast 15 april