Webbsajten Steam Spy, som uppskattar hur många spel som säljs på Steam, har tagit bort spel från från #Paradox i sina statistikberäkningar, detta efter att det svenska företaget bett om det. Det skriver sajten på Twitter.

Att Paradox inte vill se sina spel i Steam Spys uppskattningar beror på att siffrorna ibland är kraftigt felaktiga, det säger företagets Shams Jorjani i en tweet. Han tillägger att man föredrar att själva redovisa korrekta siffror via organisationen ISFE. Vidare säger han att Steam Spys listning bygger på "owners", inte "buyers", men att utvecklare tenderar att blanda ihop de båda begreppen. Däremot sägs ingenting om att Paradox börsintroduktion i tisdags ska ha legat bakom kravet att tas bort från Steam Spy.

Steam Spy-skaparen Sergey Galyonkin tycker Jorjanis förklaring är märklig, och han skriver lätt raljerande "Så låt oss gömma data för att vissa inte förstår hur den ska läsas". Men han respekterar Paradox önskemål och motiverar det med att han vill att utvecklare ser Steam Spy som ett verktyg, inte ett hot, och han säger att Paradox är i sin fulla rätt att gömma data eftersom det är deras spel.

Steam Spys statistik bygger på beräkningar utifrån uppgifter man får fram med hjälp av ett web-API från #Valve. Man är öppen med att man inte levererar några exakta siffror, utan levererar uppskattningar utifrån ett antal användarprofiler på Steam. Sajten är tänkt att hjälpa indie-utvecklare, journalister och andra. Mer om sajtens tillvägagångssätt har du här.