Finland fyllde 100 år i går – hipp hipp! Våra östliga grannar (och forna undersåtar) gillar att späka sig i 100-gradig fukt, men de gör också bra spel. Kanske inte giganter som Battlefield och Minecraft, men namn som Rovio, Remedy och Bugbear skäms inte för sig.

Kanske är det till och med så att finländarna lite orättvist hamnat i skuggan av de svenska spelframgångarna? Kanske är de bättre än oss..?

Så med bilden av det stolta svenska spelundret som motivation presenterar FZ härmed spelens Finnkamp, en match i tio grenar där subjektiva bedömningar och partiska domare korar den bästa spelnationen!

Gren 1: Inflytande

Tävlande: Battlefield vs Max Payne

Den ena skapade på egen hand en hel genre, och tryckvågorna efter BF1942-explosionen känns än i dag. Herr Payne må vara en fantastisk karbonkopia av både sin skapare och sitt land – hård, tungsint, kärv – men mot ett helt slagfält i miniatyr tvingas han vika ner sig.

"Perrr-kele!"

Vinnare: Sverige

Gren 2: Känslor
Tävlande: Brothers vs Max Payne (igen)

Ett spel som är byggt kring en sammanbiten hjälte och hans krackelerande värld formligen skriker om att vinna den här kategorin. Men ingen bullet time-effekt i världen kan stoppa tårarna när Josef Fares gnider hackad lök i våra ögon i slutet av den avskalade brödrasagan.

Vinnare: Sverige

Gren 3: Teknik
Tävlande: Gizmondo vs N-Gage

Well...

Vinnare: Ingen – de tävlande lyckades inte snöra på sig skorna. Grenen stryks och ersätts av...

Gren 3: Ljusskygghet
Tävlande: Tjock-Steffe vs Alan Wake

Remedys författare flydde ljuset för att rädda sitt liv, medan Uppsalamaffians tveksamma affärsmetoder fick alla inblandade att fly. Gizmondo har kallats spelhistoriens största konsolflopp, och när företaget Tiger Telematics bet i gräset hade man skulder på 100-tals miljoner dollar. Man förstår att vissa hade bråttom därifrån. T.ex. i en svinsnabb Ferrari Enzo.

Vinnare: Sverige

Gren 4: Kompromisslöshet
Tävlande: Hearts of Iron vs Trials HD

Å ena sidan: Bara idén att försöka göra ett verklighetstroget WW2-spel, med en detaljrikedom som sträcker sig ner till minsta mutterplacering och färg på fanorna, borde ge någon form av pris för hjältemod. Och bara att komma igång kräver en doktorsexamen i spelets gränssnitt.

Å andra sidan: Trials HD.

Vinnare: Finland

Gren 5: Coolhetsfaktor
Tävlande: Josef Fares vs Sam Lake

Sami Järvi tar sig ett artistnamn. Klart.

Vinnare: Finland

Gren 6: Mobilduttande
Tävlande: Candy Crush vs Angry Birds

När du startar någon av dessa två mobilgiganter på din smartphone i dag möts du av lootlådor innan du får börja spela.

Vinnare: Möjligen King och Rovio, men nej – ingen.

Gren 7: Racing
Tävlande: GTR vs Flatout

Simbins banracingserie var på sin tid något av det bästa och mest trovärdiga du kunde koppla din ratt till. Men Bugbears flippade folkrace-röjare klädde fantastiskt fint i flanellskjorta. Den fick doften av snus och folköl att kännas lockande. Flatout-spelen är kanske inte bäst, men de är skamlöst underhållande.

Vinnare: Finland

Gren 8: Ny-retro
Tävlande: Bionic Commando Rearmed vs Dead Nation

Grins nytolkning av 80-talsplattformaren var precis så överjävligt svår som traditionen krävde. Bra var den också. Men Alien Breed-influerade Dead Nation var med sitt co-op en tolkning mer i takt med tiden, både då och nu.

Vinnare: Finland

Gren 9: Djurhållning (presenteras av PETA)
Tävlande: Goat Simulator vs Angry Birds

Rovio har ett förfärligt facit i den här kategorin: djur plågar djur! Goat Simulator vinner.

Vinnare: Sverige

Gren 10: Bästa spel

Tävlande: Riddick: Escape from Butcher Bay vs allt

"The dark... are you afraid? I'm not. The dark is afraid of me."

Vinnare: Sverige

Resultat: Sverige – Finland

5 – 4