Command & Conquer 4: Tiberian Twilight är den fjärde och avslutande (?) delen om kampen mellan GDI och NOD. Vi har tagit oss an den stängda flerspelarbetan, nedan följer våra intryck.

Med #Tiberian Twilight tar #Electronic Arts en helt ny riktning när det kommer till flerspelarläget. Säg hej då till traditionell resursinsamling samt basbyggande och hälsa istället mobil bas, kontrollpunkter och hyperintensivt lagarbete välkomna till bordet.

Krig på resande fot

Matcherna utspelas mellan upp till tio spelare, i två lag uppdelat på de två fraktionerna GDI och NOD. Varje fraktion har tre klasser att välja mellan: attack, försvar och support. Attack fokuserar på att snabbt bryta ner fiendens trupper, säkra kontrollpunkter och helt enkelt utöka ditt område. Försvar kan bygga vakttorn och har mer defensiva trupper till sitt förfogande. Supportklassen har mycket flygunderstöd, men även specialförmågor som du använder supportpoäng för att nyttja (dessa får du med tiden).

Det här är en väldigt, väldigt död crawler. Lasrar är effektiva mot byggnader, och om den inte har något understöd så...

Antalet enheter du kan hantera samtidigt är beroende av hur många enhetspoäng du har. Dessa är statiska, men om exempelvis en spelare lämnar matchen så fördelas dennes poäng på resterande spelare för att möjligheten till rättvis kamp ska fortsätta.

Tillsammans med detta införs ett helt nytt erfarenhetssystem, där du beroende på fraktion (inte klass) går upp i nivå för att kunna erhålla maffigare enheter, bättre förmågor och kraftigare uppgraderingar. Efter varje avklarad match räknas din erfarenhet igenom och om du gått upp i nivå får du se vilka leksaker du har tillgång till i nästa match.

Försvarsklassen visar upp hur man bygger vakttorn. Motståndarskeppen känner sig mindre taggade.

Det handlar inte längre om att endast förstöra fiendens bas. För det första ligger nu fokus på att samla kontrollpunkter och när du har tagit över fler än motståndaren tickar vinstpoängen för ditt lag in. Ju fler kontrollpunkter, desto snabbare får du poäng men du kan även få dem genom att spränga fiendens enheter och byggnader. Den mobila basen där all enhetskonstruktion pågår är speciell då allt hopp inte är ute om den går under. Du har istället ett flertal liv på din mobila bas, och varje gång du får möjlighet att återinsätta den igen kan du välja ny klass beroende på läget på spelplanen.

Överraskar

Tiberium finns självklart, men dess funktion är kraftigt reviderad. Det handlar om att samla tiberium från specifika punkter, men det ger inte längre traditionella resurser (pengar), utan istället uppgraderingspoäng. När du börjar spela har tiberium föga värde, då man i början endast har en uppgradering att satsa på, men allt eftersom du går upp i nivå ökar vikten av uppgraderingspoängen.

Flygplan och lasrar visar att i en tiberiumfylld framtid är neon höjden av häftighet.

Striderna i betaversionen är oerhört intensiva. Det växlar snabbt och ofta i herravälde på spelplanen och det är oerhört viktigt att du faktiskt planerar dina drag för att möta fiendens enhetsval i ett härligt sten-sax-påse-upplägg. Antalet taktiker du kan nyttja är minst sagt magnifikt i samband med den stora mängden enheter de olika klasserna har till sitt förfogande.

Command & Conquer 4 tar sannerligen känslan och spelmekaniken i en gyllene ny riktning som inte riktigt går att finna på annat håll. Det är intelligent, intensivt och tillmötesgående och bjuder på en lagupplevelse utöver det vanliga. Jag hade inga förväntningar när jag tog mig an det här förhandstestet, men det har jag sannerligen nu. Det finns stort fog för att tagga till inför Tiberian Twilight.

[video=4083]

Skicka en rättelse