Mörkhyade spelkaraktärer är snudd på synonymt med vapen och våld, slår ny studie fast.

Storspel som #GTA V främjar och bidrar till rasistiska attityder mot mörkhyade. Ja, åtminstone om vi ska tro en färsk avhandling från Ohio State University där man slår fast att medier – spel i synnerhet – binder samman mörhyade människor med våldshandlingar.

– Att spela som en svart karaktär förstärker klichébilden av att mörkhyade människor är våldsamma, menar Brad Bushman, en av författarna bakom avhandlingen.

I studien lät man två grupper utföra två olika tester. En grupp bestod av 126 universitetsstudenter där 60 procent var män. De spelade #Saints Row 2 där de slumpmässigt spelade som svarta eller vita karaktärer. Efteråt visade det sig att de som spelat som mörkhyade karaktärer hade lättare att associera svarta människor med ord som ”terrible” eller ”horrible”.

"Ingen realistisk bild av svarta människor"

Det andra testet bestod av 141 studenter varav 65 procent var kvinnor. Spelen som testades var här #Final Night Round 4 och #WWE Smackdown vs. Raw 2010. Återigen avgjorde slumpen om studiens testmänniskor spelade som svarta eller vita karaktärer. Och återigen visade det sig att de som spelade som mörkhyade hade lättare att visa rasistiska tendenser. Sannolikheten var större att de kopplade samman mörkhyade med vapen. Brad Bushman resonerar:

– Om vita människor ständigt matas med mediebilden av att svarta är våldsamma har de ingen realistisk bild av svarta människor. Medierna har kraften att föreviga stereotypen av att mörkhyade är våldsamma och detta ses med eftertryck i spel. Den här schablonbilden kan vara mer rådande i spel än i någon annan medieform eftersom svarta karaktärer i spel nästintill är synonymt med att vara våldsamma.

Nej, de har redan en uppfattning sedan tidigare. Skapad av verkligheten omkring dem. Tyvärr kan detta leda till att ignoranta politiker främst då i USA och Australien kan använda sig av sådana här missvisande avhandlingar, för att hävda att spel är farl... 26/03 Tack, men jag behöver inte någon/några som undermedvetet skall påpeka hur jag bör tycka, hur världen skall se ut, vad som är förkastligt och inte. Jag gör det så bra själv med mitt eget förnuft, baserat på erfarenheter och rapporter& annat. Om ni vill... 25/03 Tror det finns ganska många som du som inte gillar att ta del av det som kanske inte direkt ses som nöjjen i dagens samhälle... Problemet är isåfall att vi får ett samhälle där många kommer känna sig lurade av politiker och skylla på en elit när det ski... 25/03 Så sant... Det finns legitim kritik mot "PK etablissemanget" men den går främst ut på att det är dem som undviker att hålla sakliga debatter om saker och ting och dödar en debatt... 25/03 Ja, det är riktigt tråkigt att allt ska handla om politik idag. Man hör så jäkla mycket politik i vardagen så förr i tiden var det avslappnande att ta en paus från allt det där och bara läsa spelnyheter på FZ. Jag antar att man måste ta en paus från FZ... 25/03 Ni misstolkar verkligen estlings poäng här. Han menar inte att det är rasistiskt att säga dessa saker. Han menar att det faktumet att vi ofta associerar svarta/mörka fenomen med någonting dåligt (oavsett anledning) gör att det också kan färga hur vi ser... 25/03 Det är inte de som skriker högst som är "verklighetens folk". 25/03 Det är inte dom som skriker högst som är "verklighetens folk". 25/03 Åsikterna återspeglas hos vanligt folk, jag är en av dom. Du och ditt snack om extremvänstern, du förstår väl att partier över blockgränserna, och även befolkningen som röstar på dessa partier är emot dina åsikter? Eller vilka är "vanligt folk"? Är vi... 25/03 "Potatis ger cancer!" Ja vad var det nu igen.. 30+kg om dagen i 30 år eller vad det nu var. Minns inte var några år sen någon tidning skrev om det ^^ 25/03
Skicka en rättelse