2015 går mot sitt slut. De betydande spelen har släppts och årsbästalistorna börjar så sakteliga göra sig hörda. Närmast unisont hyllade #The Witcher 3 lär toppa en och annan årsbästalista. Men när samlingssajten Metacritic sammanställer vilka spel som fått högst betyg i år toppas listan inte – vi repeterar: inte – av #CD Projekts storväxta actionrollspel.

The Witcher 3 får se sig slaget av flera spel; hur många beror på hur man räknar. Pc-versionen av #GTA V är den titel som fått högst sammanräknat betyg i år (96 i Metascore), men det släpptes ursprungligen 2013 och ska därför kanske inte betraktas som nytt. Av årsfärska spel toppas listan av #Metal Gear Solid V: The Phantom Pain, där Xbox One-versionen har 95 i Metascore. Med PS4- och pc-versionerna inräknade sjunker snittet (de har 93 och 91 i Metascore). Förstaplatsen delas därmed med #Undertale, som också det snittar 93.

The Witcher 3 ligger tätt i hälarna, med 93, 92 och 91 på pc, PS4 och Xbox One. Andra spel med ungefär samma Metascore är #Bloodborne (92) och PS4-versionen av den gamla PS3-dängan #Journey (92). Så trots att det här och där talas om The Witcher 3 som tidernas kanske bästa rollspel vinner det ingen utklassningsseger när kritikernas tyckande (och Metacritics betygsviktning) sagt sitt.

Vad FZ säger i fråga om årets spel 2015 får du veta på tisdag nästa vecka.