I alla fall inte när Metacritic sammanfattar kritikernas tyckande.

2015 går mot sitt slut. De betydande spelen har släppts och årsbästalistorna börjar så sakteliga göra sig hörda. Närmast unisont hyllade #The Witcher 3 lär toppa en och annan årsbästalista. Men när samlingssajten Metacritic sammanställer vilka spel som fått högst betyg i år toppas listan inte – vi repeterar: inte – av #CD Projekts storväxta actionrollspel.

The Witcher 3 får se sig slaget av flera spel; hur många beror på hur man räknar. Pc-versionen av #GTA V är den titel som fått högst sammanräknat betyg i år (96 i Metascore), men det släpptes ursprungligen 2013 och ska därför kanske inte betraktas som nytt. Av årsfärska spel toppas listan av #Metal Gear Solid V: The Phantom Pain, där Xbox One-versionen har 95 i Metascore. Med PS4- och pc-versionerna inräknade sjunker snittet (de har 93 och 91 i Metascore). Förstaplatsen delas därmed med #Undertale, som också det snittar 93.

The Witcher 3 ligger tätt i hälarna, med 93, 92 och 91 på pc, PS4 och Xbox One. Andra spel med ungefär samma Metascore är #Bloodborne (92) och PS4-versionen av den gamla PS3-dängan #Journey (92). Så trots att det här och där talas om The Witcher 3 som tidernas kanske bästa rollspel vinner det ingen utklassningsseger när kritikernas tyckande (och Metacritics betygsviktning) sagt sitt.

Vad FZ säger i fråga om årets spel 2015 får du veta på tisdag nästa vecka.

1: Kronologiskt så är spelet story-mässigt del 3. MGS 3 och MGS Peacewalker som är föregångarna finns på youtube som filmer, men sammanfattningar av storyn finns också. 2: Storyn är inte speciellt märklig. Huvudkaraktären vill bygga upp en egen privat... 25/12 Har inte vågat köpa MGS V av ett par enkla anledningar: 1. Det är del 5, känns som enormt tapp i story att börja nu. 2. Det är ett JRPG (eller ser ut som ett iaf) vilket kommer innebära att storyn kommer vara jävligt märklig och folk kommer ha sjukt und... 25/12 haha, vet. jag undrade snabbt vilka som gillade GTA5. sen såg jag mina kusiner som är ungar sitta och digga och lovorda det som fan. och så var det med det :) 24/12 Hahahaha GTA V. Seriöst, jag tröttnade på det där spelet så sjukt snabbt. 24/12 gillar inte alls dina ord eller din liknelse. ändå måste jag hålla med dig. REDs spel WWH hade garanterat legat överst på alla listor om serien hade levt lika länge som MG/GTA har gjort. med tanke på Witcher seriens tid så har det enligt mig slagit GTA... 24/12 Jag tyckte inte det framgick från artikeln. Men OK, tack för förtydligandet! 24/12 Intressant kommentar då MGS:V är mer likt Far Cry och än tidigare spel. Spelet har massor av möjligheter, väldigt snyggt och bra optimerat. Storyn lider mot slutet, men i överlag väldigt bra. 24/12 Ganska trött år enligt mig, var mer hajp på The Witcher 2, än 3. Bästa i år för mig är nog SOMA. Har inte spelat MGS men det är väl till stor del för att baserat på tidigare spel antagligen inte är något för mig. 24/12 Tycker personligen att Witcher 3 var så klent rent spelmekaniskt att jag som högst skulle vilja ge det en sjua i betyg. Att styra Geralt och hans häst är i vissa stunder rent olidligt och striderna är faktiskt imponerande flummiga och en aning för level... 24/12 Väldigt svårt att avgöra om GTA 5 förtjänar den högre poängen. Det är väldigt jämnt mellan GTA och TW. 24/12
Skicka en rättelse