I måndags presenterade Nvidia sin nya grafikkortsserie RTX 2000, vars första två modeller släpps den 20 september. Presentationen handlade till stor del om ray-tracing-teknik och andra nya funktioner, mindre (läs: inget) om hur bra de nya korten är jämfört med nuvarande modeller.

I dag kom en första antydan, och om den stämmer ser RTX-serien ut att bli ett rejält lyft. Det är Nvidia själva som på Gamescom-mässan presenterat uppgifter som säger att RTX 2080-kortet (det billigare av lanseringsmodellerna) kommer prestera omkring 50 procent bättre än förra generationens lanseringsmodell, GTX 1080. Det skriver Sweclockers.

Inte nog med det – enligt Nvidia kommer RTX 2080 kunna leverera över 60 bilder/sekund i 4K-upplösning med HDR påslaget i moderna AAA-spel. Det är en bedrift som inte ens FZ:s monsterdator Heart of Darkness, med dubbla överklockade GTX 1080 Ti-kort, klarar av i mer än ett fåtal spel. Läs vårt utförliga test här.

Bilden visar hur Geforce RTX 2080 och det äldre GTX 1080 presterar i 4K-upplösning. Bilden och uppgifterna kommer från Nvidia själva, några oberoende tester finns ännu ej.

Nvidias siffror baserades på tester i 4K-upplösning i ett tiotal titlar och benchmarks, och föga överraskande dominerar RTX 2080-kortet stort. Och med den nya kantutjämningstekniken DLSS på ser siffrorna ännu bättre ut.

Hur bra de här uppgifterna stämmer med verkligheten kommer stå klart när det börjar dyka upp oberoende tester, och FZ hoppas få tag på kort så att vi kan bjuda på ett sånt lagom till premiären. Geforce RTX 2080 och storasyskonet RTX 2080 Ti släpps den 20 september. Senast då vet vi.