Console master race?

För ett år sen lovade Microsoft stöd för mus och tangentbord på Xbox One, och nu är det äntligen på gång. Inom ett par veckor får vissa Xbox Inside-användare möjlighet att testa testa den nya kontrollmetoden, berättar företagets Jason Ronald på Xbox Wire.

Detta gör det möjligt för utvecklare att lägga till stöd för styrning med mus och tangentbord – om de vill. Ronald understryker det sista, och lägger till att spel inte får stöd för mus och tangenbord om inte utvecklare aktivt väljer att lägga till det.

With this new input support at the platform level, developers can now build mouse and keyboard support in their games if and how they choose. It’s important to note that mouse and keyboard support for games is added on a title-by-title basis, entirely at developers’ discretion. For all other titles, nothing changes. Mouse and keyboard input is not enabled by default for games. Each development team knows their titles best and we support them in creating the right experience for their games as they see fit, to ensure an optimal and fair gaming experience.

Warframe blir den första namngivna titeln att få stödet, och det kommer aktiveras inom ett par veckor. Fler titlar kommer presenteras framöver. Både trådade och trådlösa tangentbord och möss med USB-anslutning ska fungera (men Microsoft samarbetar med Razer och lyfter därför fram dem lite extra).

Är det här rättvist då? Frågan berörs kort, och Ronald skriver att man samarbetar med spelutvecklare för att göra upplevelsen rolig, rättvis och balanserad, men han går inte in på detaljer. Eftersom styrning med mus och tangentbord generellt anses vara både snabbare och mer precis i framförallt shooters lär ämnet komma på tal. Intressant blir att se hur utvecklare tacklar den – kanske med inställningar som låter spelarna filtrera spel utifrån olika kontrollmetoder.

Valmöjligheter. Bra att det finns valmöjligheter. 27/09 Lol , Nej. 26/09 Det gör att PC inte längre är det självklara valet för spel. En Xbox One X har ju typ samma prestanda som en gamingdator för ca 15.000 kr med ett GTX 1070 fast för under 5000 kr 26/09 Återstår att se 26/09 Spelarbasen måste väl delas upp då det nog är näst intill omöjligt att balansera annars. Tvivlar på att utvecklarna vill ha halvfulla lobbyer eller att man ska vänta längre på matchmaking än absolut nödvändigt. Multiplayerspel dör snabbt om det inte fin... 26/09 Är inte så säker på det...Microsoft har ju dels ett större PC-fokus i grunden men framförallt en hel del egna spel som skulle kunna dra nytta av det såsom Halo, Halo Wars, Gears Tactics, m.fl. 26/09 Finns några till. Till exempel fortnite. Men visst skulle stödet få vara större, dock är det helt upp till utvecklarna att implementera. Men som start kan man förvänta sig att Xbox kommer få det i samma utsträckning som Playstation... Nära på obefintlig... 26/09 Kul för de som vill o orkar sitta med ålderdomliga kontroller som mus o tangentbord. 26/09 Det som framförallt intresserar mig är ju möjligheten att spel som tidigare varit bundna till PC pga kontrollerna nu kan dyka upp på Xbox i större skala. Fler strategispel hade inte varit dumt. 26/09 Finns stöd för mus+tangentbord på PS sedan länge. Det är bara utvecklarna av spel som är dåliga på att implementera det. Kommer nog bli likadant på Xboxen tyvärr. 26/09
Skicka en rättelse