Småskalig early access-version för folk utanför Kina.

Steam, Epic Games Store och de andra nätbutikerna är på väg att få konkurrens från den kinesiska jätten Tencent. Precis som man tidigare sagt har man nu gjort speklienten Wegame X tillgänglig för övriga världen.

Det vi får är en engelskspråkig early access-version baserad i Hongkong. Den har ett fåtal spel, spartanskt upplägg och ofärdig översättning (byt till engelska vid menyn uppe till höger). I nuläget finns bara 15-20 spel tillgängliga, där My Time at Portia torde vara det mest namnkunniga.

I nuvarande skick är Wegame X inget hot mot Steam eller någon annan etablerad västerländsk speltjänst, men den kinesiska versionen har ett par hundra spel och över 200 miljoner användare. Man äger bland annat League of Legends-studion Riot Games och har investerat i PUBG. Frågan är om tjänsten i mer färdigt skick, med större utbud, medför lägre spelpriser. Och kanske viktigare så här i Epic Games Store-tider: om det leder till större valfrihet eller ännu fler ensamrätter.

Tencent är ett av världens största företag (om inte det största), med mängder av underbolag inom spel, underhållning, IT, internet, med mera. Spelsektionen har på senare år investerat flitigt i bland annat västliga spelföretag, däribland Epic (som man äger till 40 procent), Activision Blizzard och Ubisoft. Man har också intressen i svenska Paradox och Fatshark. Tencent har gett ut ett antal av dessa företags spel på den hårt reglerade kinesiska marknaden.

Skicka en rättelse
Kan inte låta bli att skratta åt alltihop. Folks argument att konkurrens är bra för marknaden bara för att i slutändan se Tencent köpa upp allt till ett monopol. Ironin alltså :D Steam, gog, origin är konkurrenterna. Inte Tencent 10/04 Nej du har nog läst rätt, läste också att de köpte 100% till slut, men att de varit majoritetsägare sen 2011 10/04 Missade Grinding Gear men utelämnade Supercell eftersom jag ville hålla mig till PC spelande :) 10/04 Jo, men har för mig att jag läste att Riot Games sålde resterande av företaget till Tencent. Kanske har missuppfattat helt enkelt och det är som du säger. 10/04 För de som inte tycker att EGS är illa nog. 09/04 @Bojkott: Dom har ett poängsystem för användare. Men det är inte det statliga eller kopplat till det enligt dom uppgifter som finns. 09/04 Tencent har väl redan infört poängsystemet i Kina? Har för mig att jag läste att Tencent och Alibaba införde det för ett bra tag sedan. 09/04 Inte jättepepp på att bidra till Tencent då Kinesiska staten säkert har många fingrar i den soppan. Visste faktiskt inte ens att de ägde en liten del av Ubisoft. 09/04 " om det leder till större valfrihet eller ännu fler ensamrätter." Valfrihet? Skitbra! bra med konkurrens Ensamrätter/exklusiviteter? Stort jävla långfinger till er! tänker inte röra eran butik. men vi får se hur det blir. är dock tveksam till att jag... 09/04 I epics fall? Ja, men det är ju en bra position att kunna bli majoritetsägare ifall man får tag på de resterande aktierna som krävs för att hamna över 50% 09/04