Det har spekulerats länge men nu är det äntligen bekräftat - Sony arbetar på ett nytt VR-system till Playstation 5. Det kommer dock inte släppas i år och detaljerna är fortfarande oklara men det här vet vi.

Det kopplas med en enda sladd till Playstation och ska ha högre upplösning än PSVR, samt utökat synfält. Man nämner också förbättrad tracking och input, och vi hoppas att detta innebär någon form av inside-out-variant som inte förlitar sig på en extern kamera. Det skulle kännas som ett steg tillbaka. Något som starkt pekar mot det är att den nuvarande Playstation 5-kameran inte fungerar med det nuvarande Playstation VR-headsetet.

We’re continuing to innovate with our new VR system so that our fans can continue to enjoy the unique experiences that are synonymous with PlayStation. We’re taking what we’ve learned since launching PS VR on PS4 to develop a next-gen VR system that enhances everything from resolution and field of view to tracking and input. It will connect to PS5 with a single cord to simplify setup and improve ease-of-use, while enabling a high-fidelity visual experience.

I detta tidiga skede vill de ändå framhäva de nya VR-kontrollerna, som ska dela "key features" med Dualsense-kontrollerna, och även om de inte bekräftar det idag hoppas vi att det rör sig om den haptiska feedbacken.

Det är också intressant att de i dagsläget inte kallar det "Playstation VR", utan "next-gen VR system". Vågar vi fantisera om ett headset som även går att koppla till pc? Med tanke på att det inte verkar behövas någon mellankopplingsbox denna gång lär det kopplas till Playstation 5 direkt via USB - rimligtvis den frontplacerade USB-C-porten.