Svenskutvecklade The Finals hade under helgen ett öppet betatest som lockade många spelare. Men de som varit lite extra uppmärksamma på spelets kommentatorer kanske har märkt att de då och då låter lite märkliga och säger saker på rätt onaturliga sätt. Anledningen till det stavas AI, och Embart själva menar att resultatet är "bra nog" och att tekniken låter dem lägga till röster på timmar snarare än månader.

Kritiken har givetvis inte låtit sig dröja och kretsar både kring att det inte låter särskilt bra och att röstskådespelare förlorar jobb. Embark har svarat på kritiken och menar att deras slutmål inte är att göra spel utan skådespelare och att AI-röster i vissa fall låter dem implementera röster där det annars inte hade funnits några. I andra fall krävs kemi och interaktion mellan skådespelare som AI helt enkelt inte klarar av.

Ämnet är en riktigt het potatis i spelvärlden, och röstskådespelare har via fackförbundet Sag-Aftra hotat att gå ut i strejk, med krav om höjda löner i linje med inflationen och åtgärder för att förhindra att AI används på ett exploitativt sätt.