Alone in the Dark-serien måste nästan anses vara en av spelhistoriens mest klassiska serier. Det första spelet i serien kom 1992 och var då det första skräckspelet i 3D. Nu, 16 år senare kommer det femte spelet i serien och frågan är om vi saknat protagonisten Edward Carnby.

Sexton långa år. Mycket har hänt sedan dess, och det gäller även #Alone in the Dark. För att fatta det kort: det är 2008 och något står inte rätt till i Central Park i New York City. Hela staden befinner sig i paniktillstånd och naturligtvis är det du, genom Edward Carnby, som ska rädda massorna.

Ett klassiskt spel.

Men det är inte bara i handlingen som serien genomgått förändringar. Det första spelet var på många sätt banbrytande. Ta bara 3D-grafiken, det var nämligen det första spelet någonsin med 3D-karaktärer och interpolerade animationer, om det nu säger dig något. Hur som helst, banbrytande var det och spelet visade att spelbranschen var redo för den största revolutionen någonsin – en ytterligare och tredje dimension. Lägg därtill faktumet att det flera gånger har blivit utsett till ett av historiens läskigaste spel.
#Alone in the Dark, anno 2008 skulle också kunna vara banbrytande. Men du har nog redan förstått att så inte är fallet.

Det märks att #Eden Games har insett seriens historia och vad som gjorde de tidigare spelen så populära. På flera sätt har de försökt göra spelet fräscht, men mycket har de också försökt behålla. Kameran, till exempel, fungerar ungefär som i det första spelet. Oftast stannar kameran i ett hörn av rummet och du rör dig som i ett traditionellt äventyrsspel. Men, då och då byter kameran vinkel för att skapa en mer filmisk effekt.

Det är snyggt, men oftast mest irriterande om man exempelvis ska försöka balansera på en väldigt smal gång och kameran helt plötsligt ändrar vinkel. Jag måste dock tillägga att detta oftast inte är ett problem. Blir det ett alldeles för stort problem är det bara att byta till förstapersonvyn, som däremot också har sina brister.

En jacka som rymmer allt

Det häftigaste i spelet och något som är relativt nydanande är din jacka och din kropp. Det kanske låter konstigt, eller rentav snuskigt, men det är det inte. Låt mig förklara - så fort du samlat på dig ett par batterier, en ficklampa eller en sprayburk hamnar allt i din jacka. När du ska förse dig med dessa öppnar du helt enkelt din jacka (insidan på jackan med alla fickor syns) och väljer vad du vill hålla i. Här kan du även välja dina favoritkombinationer av föremål som till exempel tändaren och sprayburken (och vips! – du har en eldkastare av storleksordning mindre).

Kroppen, ja. Visst är du välbyggd, men nu är det inte riktigt det jag syftar på när jag talar om häftigt eller nydanande, utan det är hur du läker dina kroppsskador. Om du har tur så samlar du på dig en massa sprayburkar med läkande effekt. Spraya lite på såren och du är redo att ta dig an fler monster. Detta ser i princip likadant ut som när du öppnar din jacka – blicken förs nedåt och sprayburken åker fram.

Föregående Nästa
Störde mig också enormt på kameran samt att man själv håller på att bli grillkorv när man släpar lik i elden. Har nog aldrig spelat nåt spel med sämre kamerakontroller. Ett till stort irritationsmoment var den första biljakten i NY. Man var tvungen att... 28/10 Totalt värdelös styrning, kass kamera, extremt linjärt. Känns lite som gamla Dragon's Lair, fast snyggare och med krångligare UI. Önskar jag hade lagt mina pengar på en tarmsköljning istället. 20/07 Fattar verkligen inte vad som är minus med grafiken. 06/07 Deras recensenter jobbar (oftast) gratis... idéellt arbete är inte alltid betonat för sin kvalitet. 04/07 Jag säger bara; http://www.ctrlaltdel-online.com/comics/20080630.jpg 04/07 Storyn och protagonisten i resident evil 4 var ju direkt pinsamma. Tur att den fantastiska spelmotoriken och -känslan vägde upp det och skapade ett mycket roligt spel. 04/07 Hur fasen kan man säga att resident evil spelen är skräp? lol jösses då vet man inte vad klassiker är för något. Gamla Alone in the dark spelen var jättebra detta är inte lika intressant 'to be honest'. 04/07 Jag tyckte det va ganska kul, helt klart värt ett köp iallafall. Gillade miljöerna, men sånt bryr jag mig ju om ganska mycket också när jag själv sätter betyg, 04/07 Kallar du Resident Evil skräp så vet du tamefan inte vad du snackar om.. Re serien måste ju vart den som tog och satte standarden seriöst under 90 talet även om Alone in the Dark var först så var Resident Evil ändå det första riktigta skräck spelet i... 03/07 Är du ett Survival Horror fan så skulle du inte tycka om detta spel. Det enda som är survival är paniken när kontrollerna inte vill funka som man vill, och trail and error konceptet förstör hela survival aspekten i spelet. Sluta upp med sånt där tjafs... 03/07
Skicka en rättelse