Func kompletterar sina musmattor med en gaminggnagare, och man lyckas blanda både högt och lågt.

Det är få företag som har lika ikonisk status inom den extremt nischade marknaden musmattor. Efter fjorton år i branschen trevar man sig ut på en ny marknad med MS-3, en gnagare som precis som musmattorna är tänkt att vända sig till gamers. Det börjar faktiskt riktigt lovande.

Den mest synliga skillnaden jämför med andra gnagare är etagerna på höger sida. Tanken är att man har pek- och långfingret liggande på musknapparna som vanligt, sedan vilar ringfingret på det översta av de två etagen och lillfingret på det nedersta. På villkor att du har en lagom stor hand är det otroligt bekvämt. Faktiskt en av de bekvämaste jag har provat.

Fingertrappan till höger är faktiskt riktigt bekväm

Vänster sida är en helt annan historia. Jag vet inte riktigt hur Funcs teknikers händer ser ut, men deras högertummar är uppenbarligen längre än min och har en extra led. Totalt finns det tio knappar, varav fyra för tummen. Det är just tumknapparna som inte är placerade helt lyckat. Den främre av de två översta, inga problem, men den bakre når jag bara som jag skrynklar ihop tummen. Den nedersta ger mig två fysiska alternativ: skrynka ihop tummen igen, eller försök trycka på den genom att pressa utsidan av tummen nedåt på knappen. Den främre knappen, kallad Instant Aim-knappen eftersom den drar ner DPI:n för att det ska bli lättare att sikta i skjutspel, når jag inte utan att flytta hela handen.

Knapparnas placering gör att det alltid är några man inte når bekvämt.

Om man tittar under den imaginära motorhuven hittar man prestanda som är fullständigt godkänd utan att för den delen vara riktigt rafflande. Kontrollprogrammet är visserligen fult som stryk, men tydligt och överskådligt så det är inga problem att anpassa musen. DPI:n är växlingsbar mellan 90 och 5670 vilket gör att det finns något som passar alla, och det inbyggda minnet rymmer tre profiler som låter dig anpassa alla aspekter av hur du vill att musen ska uppträda, men personligen tycker jag att tre profiler är för få. Det går inte ens att skapa fler och välja vilka man vill lagra i musen, tre är max, punkt slut. Om du är en extrem makroanvändare tycker du kanske att det är torftigt med maximalt 20 kommandon i ett makro (och upp till 60 makron), men det räcker för de allra flesta.

Funcs första försök att göra en gamingmus tycker jag har varit framgångrikt om man förväntar sig att det ska vara pålitlig och duglig mus fri från överraskningar med en prislapp på 700-800 spänn vilket överensstämmer med det du får. Det är gamingmössens motsvarighet till en familjebil med plats för ungar och en lerig hund och inte någon italiensk sportbil.

Uppdatering: Via mjukvaran går det att skapa fler profiler än de tre du kan lagra i musen.

Uppgiften om profilerna visades sig vara felaktig, du kan skapa fler än tre genom mjukvaran. 08/04 Kör på med min MX 518 och Surface 1030. Kul att Func är på väg tillbaka även om det är under annan regi. 07/03 Den var riktigt ful och såg klumpig ut.. Logitech G400 kör jag på.. 300 spänn idag och kunde inte varit mer nöjd, ligger bra i handen, bra mjukvara, alla knappar man behöver.. toppklass! :) 07/03 Ser nästintill identisk ut till min mionix 8200. Några olika knapp placeringar men annars är formen exakt likadan. 07/03 Roccat är mycket rikigt värdelösa, fått byta min Kone 3 gånger och den får bara problem efter problem... Och sen har vi deras dyra headset som gick sönder efter något år... 07/03 Så hette de ja, bra där! Det är lite synd att västerländska företag så ofta gör på detta viset. Det mesta jag hanterat av Razer har dock varit väldigt bra så de kanske i regel förser bättre resurser åt tillverkningen eller något sånt. Roccat ska också... 06/03 Jag använder en av tumknapparna på min Mx518 i nästan alla spel jag spelar. 06/03 Jag har nu haft min Mionix Naos 5000 i över 2 år nu och musen fungerar fortfarande felfritt utan dubbelregistreringar på scrollhjulet, Mjukvaran fungerar felfritt och det är inget Krångel med usb eller windows, Oh alla knappar klickar på lika fint som... 06/03 Företaget som Mionix & Func köper sina möss från heter La-View. Qpad, Roccat och Steelseries handlar också sina möss av La-View. Ska man prata om egen mustillverkning så blir det väl bara Logitech och Microsoft kvar. Möjligtvis Razer, har inte någon kol... 06/03 jag har en Logitech G5 av första modellserien.. den med bara en tumknapp... och den är så utsliten att det har nötts hål i plasten.. men samtliga efterkommande logitech har varit osköna skräpmöss så denna får vara här tills den ramlar ihop 06/03
Skicka en rättelse