Hur gör sig gamla hederliga analoga spel på Wii? EA:s digitalisering av några Hasbro-storsäljare ger oss svaret: inget vidare.

Det är inte bara Rubik's Puzzle World som alla godhjärtade människor bör undvika i jul. Som namnet antyder handlar Hasbro Family Game Night om en samling klassiska spel som gjorts om i Wii-tappning. Omslaget lovar oss ”otroliga nya versioner” av de gamla originalen, men... nej. Det här är inget annat än ännu ett bidrag till genren barninriktade själlösa överprissatta lågvattenmärken.

En inte särskilt diger samling spel inkluderas: fyra i rad, sänka skepp, Boggle (ordspel för de som gillar Scrabble), Sorry! (brädspel) och Sorry! Sliders (curlingartat). Problemet är dels att hela charmen går förlorad när man istället för att sitta kring ett bord med sina nära och kära stirrar på en tv; dels att en del av spelen är av sådan natur att de helt enkelt inte går att digitalisera utan att bli mindre roliga.

I exempelvis sänka skepp får du och din motståndare turas om att titta bort medan skeppen placeras ut. Sedan tar det inte lång tid innan placeringarna förträngts av båda, vilket gör det till en betydligt tråkigare upplevelse. Visst finns ett par variationer och specialvapen, men vad gör det när originalets charm – att sitta med penna och papper och hoppas på att motståndaren inte ger sig på B7 – är som bortblåst?

Lika illa är det med Boggle. Ett mönster med ett antal bokstäver slumpas fram, och i detta gäller det att hitta ord som kan bildas med angränsande bokstäver. I originalet sittar man med varsin penna och papper och plitar ner för att redovisa efter att tiden är slut, och ord som båda skrivit stryks. Men här är det istället så att den första som hittar ett ord får det, eftersom alla ju ser allt. Resultatet är en trist hetsjakt på alla korta ord.

Mycket pengar för lite spel

Ett trofésystem som förser dig med möbler och dekorationer som du kan samla i ett rum är inkluderat, men det är tämligen meningslöst då det inte ger dig något extra i själva spelen eller låser upp något. Den amerikanska utgåvan av spelet tycks även innehålla Yatzy, men av oklar anledning har vi européer inte fått det. Fem minispel för fem hundra kronor, således. Nedan är en lista över vad en familj också kan få för sammanlagt femhundra kronor (ungefärliga priser):

  • Samma eller likvärdiga spel från närmaste Myrorna: 50-200:-

  • Anteckningsblock, 100 rutade A5-ark, 4 st à 12:- (räcker till några hundra omgångar sänka skepp)

  • Dvd: Bad Santa, 59:-

  • Pepparkakor 400 g, 4 st à 17:-

  • Back med julmust, 57:-

  • Blossa starkvinsglögg 750 ml, 2 st à 64:-

Totalt på't ungefär: 350-500:-

Garanterat roligare för hela familjen, med oändlig variation i spelreglerna - om du vill. Vill du ändå ha ett socialt Wii-spel finns det många bättre alternativ; några tips är WarioWare: Smooth Moves, Boom Blox och Rayman Raving Rabbids. Eller varför inte #Super Monkey Ball: Banana Blitz? Bara du undviker den här ljumna exercisen i mediokritet.

Starkvinsglögg låter inte så familjevänligt. ;) 02/01 Busted! Men snart kommer @Spiken, gibbande med en lätt perverterad muskrämare/frilansare i huvudrollen och fallosliknande vapen. Great success! 12/12 lägg ner fragzone, det enda ni gör är att recensera, skriva nyheter och tillhanda ha forum osv nu förtiden. har inte sett enda bra spel från er på senare år. ni är slut. 12/12 Det sa jag väl ändå inte...? Utgivarna skickar spel, ofta (men inte alltid) till en av plattformarna. Såvida vi inte har särskilda önskemål om plattform recenserar vi den versionen. Vill vi ha till en annan plattform går det oftast att ordna. Och som... 12/12 Okej, som en spel/recensionssida så kan ni alltså inte styra vad ni vill recensera för spel! 12/12 Vi recenserar i stort sett allt vi får in - skriver vi om ett spel betyder det inte att ett annat skippas. Att det är färre sågningar på 360 och PS3 kan bero på den enkla anledningen att det släpps bättre spel till dem. Wii är dessutom ganska eftersatt... 12/12 Host;) Dåligt spel (http://www.fz.se/artiklar/20081206/the-last-remnant/) 12/12 Asså, varför lägger ni ner tid på sån här DYNGA till spel?? Ni recenserar typ aldrig skit spel till 360 eller PS3. Känns som ni vill ge Wii en dålig stämpel, det finns för mkt skräp till alla konsoler där ute. Recensera istället efterfrågade Wii spel,... 11/12 Tyvärr tycks ju inte Nintendo ha samma kontroll som de hade på 8-bitarstiden... men vad spelar kvaliteten för roll egentligen? Spel som dessa säljer ju hur bra som helst, därför som utgivare betalar utvecklare för att göra dem... de enda som kan sätta... 11/12 Nu är jag glad att jag skaffa mig en wii! Finns det inget kvalitetskontroll? 11/12
Skicka en rättelse