De bästa pusselspelen förlitar sig ofta på en relativt simpel mekanik som att sammanfoga fallande block, sortera godisbitar efter färg eller få korkade små lämlar att ta sig till målet utan att dö den brutala tv-spelsdöden. Det är dessa centrala moment som vunnit spelarnas kärlek i all sin enkla briljans, men hur tusan gör man uppföljare till sådana koncept?

Utvecklarna #Popcap förstår att man inte kan ändra framgångsreceptet i grunden, för då blir det ju något helt annat, och #Peggle 2 tar därför inte ut några större svängar på den fronten. Men samtidigt gör det inte några större ansträngningar för att fördjupa och ta det tokroliga originalet till nya nivåer.

Don't pee on my... peggles?

Exploderande regnbågar, headbangande enhörningar och hysterisk musik av klassiskt snitt briserar ur min tv-skärm, och det är bara att konstatera att Peggle 2 är en estetiskt tilltalande upplevelse fylld till bredden med färg, charm och humor. De fem mästarna hjälper till att sätta stämningen där de står vid sidan av planen och tittar förundrat när jag skjuter bort kulor och plattor i jakt på de gigantiska kombinationerna med de höga poängsummorna. Men de fyller också en spelmässig funktion med sina specialattacker: trollet Jeff baseras på Jeff Bridges karaktär The Dude från filmen The Big Lebowski och låter mig emellanåt kasta bowlingklot som knockar bort alla peggar i sin väg. Yetin Berg fryser planen och låter objekten glida in i varandra för större poängskördar. Inte någon personlig favorit, men den bedårande snömannen är lätt spelets gulligaste karaktär.

The Dude är inte tillräckligt

Knuffar vi sötchocken åt sidan kan vi dock skönja några av sprickorna i den pastellfärgade fasaden. Varför är de bara fem stycken mästare? Originalet hade tio. Kinect-funktionerna får jag inte använda då de inte stöds i min region – som är satt till Storbritannien. Den mest obegripliga fadäsen är att spelet trots Xbox One-exklusivitet faktiskt drabbas av sviktande bilduppdatering ibland, när Berg använder sin ovannämnda frysförmåga och när jag spelar multiplayer mot tre andra spelare online.

Söt, sa du?

Peggle 2 är trots dessa klavertramp en trevlig upplevelse där 120 banor tillhandahåller en saftig utmaning för de som vill klara alla delmoment och sikta mot de riktigt höga poängen. Som uppföljare till ett omtyckt pusselspel gör det absolut sitt jobb i att inte förändra något av det som gör originalet så bra, även om fler funktioner och mer polering hade varit önskvärt.