Det har kallats världens bästa getsimulator. Du gör rätt i att tro hajpen, samt tugga hö, rasera hus och stånga människor. Missa inte Ken Olofssons andra åsikt: "Jag tittar inte på getspel och så, men jag kan ju en del om det".

Från bondgårdssimulatorer till getsimulatorer. Finns det ingenting som inte går att simulera? Svenska #Coffee Stain tycker inte det. Och därför har vi nu: #Goat Simulator.

Det finns en getsimulator sedan tidigare. Den versionen är ett skämt som driver med de många, många (många!) simulatorer som främst flödar från tyska spelskapares hjärnor. Men Goat Simulator anno 2014 är på riktigt. Eller ja, det är en simulator i den bemärkelsen att du är en get som har ett varierat landskap att utforska och att det i viss mån försöker simulera en realistisk fysikmotor. Geten själv är däremot rätt surrealistisk.

För det här med att tugga hö är så 1990.

Redan från början märker jag att geten jag får styra är något utöver det vanliga. Istället för att stå i en ladugård och lugnt tugga mitt hö börjar jag med att skutta över ett hinder, slå ett par volter och få mängder av stuntpoäng. Jag försöker mig på ett försiktigt "bää" (det finns givetvis en knapp för det) och min get häver ur sig ett avgrundsvrål som får blodet att frysa till is. Några skuttande steg senare stångar jag en joggande man rakt igenom ett staket, ut på en gata och ser honom bli påkörd av en förbipasserande lastbil. För det får jag tusentals poäng.

Som ett get-GTA

När jag leker i låggravitation, hoppar från lyftkranar, förstör grillpartyn och jetpackar nedför en vattenrutschbana är jag imponerad. Dels av den Hollywoodtrogna bisarro-fysiken, men mest av hur förbannat kul jag har med Coffee Stains lilla gamejam-spel. Det är som ett get-GTA i miniatyr där vår behornade, håriga protagonist är hela bygdens skräck på ett träffsäkert komiskt vis.

Begraven i ruinerna av sitt vardagsrum insåg Astrid att hon borde skaffat en minigris istället. Det var så dags då.

När studion dödade buggar valde de enligt egen utsago att behålla de som var underhållande eller helt sjuka, som till exempel att du ofta fastnar med huvudet i stegar, så att det roterar på ett obehagligt vis medan du klättrar. Det illustrerar ganska väl spelets anda. Det här är på samma gång en drift med simulatorgenren, på egen hand ett skitkul "asshole physics"-spel (google it, kids) och en stor lekstuga där du kan stånga, luftstunta och bråka med så mycket folk du vill.

Goat Simulator är inte ett spel du spelar i månader (om du inte skapar egna kartor, förstås), men det är en uppriktigt sagt skitkul liten bagatell som är väl värd den lilla summa den kostar. Ta mig på orden: du behöver mer get i ditt liv.

- Jag ångrar mig mindre att jag köpte Goat Simulator än BF4! :D 09/04 Nej :\ 08/04 Haha, kul. Lär bli ett köp. Awesome med en andra åsikt. Banjo e´du på riktigt eller e´du ett jävla troll. Eller kan det vara som så att du har Asperger? Isåfall är du ursäktad. Det du skrev Banjo: Ni bidrar till att piska upp stämningen och vinklar sake... 08/04 Ken Olofsson-simulator? ;) 07/04 "Recensent-Simulator"? 8) Jag köpte spelet efter att ha läst recensionen! :) 07/04 Jag har en iPad och skulle gärna att ni gör detta spelet till en app och jag skulle bli jätte glad och jag vet att spelet är så coolt att man nog aldrig skulle tröttna på det. Men jag vill gärna att ni gör spelet till en app på app store det skulle nog... 07/04 https://www.youtube.com/watch?v=JOEyKUMljOw Ser rätt roligt ut om man spelar det för det spel som det är. 05/04 https://www.youtube.com/watch?v=l4nPxKSVP2g Säger allt.... Skitproduktion som folk inte borde betala för! 03/04 Alltså det jag blir arg på Ken Olofsson är för att vi gamers (nåja några av oss iaf) försöker bygga broar för acceptans för spel som kulturform och det inte bara är för "ungdomar" och bara massa våld och liknande. Det är ju inte för att det är våld i... 03/04 Såhär: Det är fett ovetenskapligt och dumt att länka ett individuellt agerande till datorspel. Som Ken Olofsson. Som Breivik-incidenten. Allt sånt är populistisk smörja och bygger på korrelationer. Alla kanske även käkar bredbar leverpastej - ey bredbar... 03/04
Skicka en rättelse