Du kanske tror att du har sett imponerande ler- och gyttjefysik i spel förut. Men du inte har sett någonting förrän du provat Spintires, Steams skitigaste succé.

Denna lilla terrängkörningssimulator, från engelska ]#Oovee, kom från ingenstans och seglade (offroadkörde? Reds anm.) direkt upp på försäljningslistorna på Steam. Det är inte illa av en indieutvecklare vars största passion tycks vara djupa lerhål och stora ryska lastbilar. Men vem älskar å andra sidan inte sådana?

"en skitig bucklig lastbil har alltid företräde före lattemorsor"

När jag lärde mig att köra terränglastbil i de värmländska skogarna fick jag ett par råd av min lumpeninstruktör. Det första var att en skitig, bucklig lastbil alltid har företräde före lattemorsor i minivans. Det andra var att du aldrig ska köra ner i ett lerhål med både allhjulsdrift och differentialspärr (som låser axlarna så att alla hjul snurrar lika fort - mycket praktiskt om hjulen på ena sidan slirar) samtidigt. Om du fastnar då har du inget mer att ta till för att backa därifrån. Exakt så fungerar #Spintires, den bästa skogskörningssimulator som existerar idag.

Trött lastbil är trött

Titta på filmer så fattar du varför: leran är tjock, slemmig och deformeras i realtid medan du förtvivlat försöker ta dig igenom den med en lastbil för att leverera dina timmerstockar till sågverket. Detta i en spelmotor som samtidigt är nästan övernaturligt vacker när solen går upp över skogen och sakta överväldigar dina helljus med sin orange glöd. Det är förstås ganska överdrivet – även om man kan tillämpa terrängkörningskunskaper från verkligheten är leran djupare, och fordonen tar skada betydligt lättare än i verkligheten. Trots det har jag förbannat kul där jag sakta, sakta kämpar mig fram mot målet i 2 km/h med leran sprutande åt alla håll, särskilt när jag utforskar de detaljerade kartorna multiplayer för fyra.

Det är mindre kul att försöka se var man är på väg. Den ohjälpsamma kameran vinglar omkring lite som den vill, men visar sällan det du vill se. Den går inte heller att zooma ut nämnvärt, så försök inte backa rakt med släp – det går inte. Andra konstigheter inkluderar slumpmässig skada från gupp som inte syns eller kvistar du borde kunna bryta av med fingrarna samt att du bara kan vinscha till vissa träd, inte andra identiska träd. Livsviktiga funktioner som att koppla loss vinschen saknar både tangentbords- och handkontrollgenvägar, vilket är onödigt frustrerande. Din position automatsparas när du avslutar spelet men om du sedan vill prova en annan karta raderas allt du gjort tidigare! Det är mer än lovligt slapp speldesign att inte spara varje karta för sig.

Svårighetsgrad: knee-deep in the mud

Som helhet är det här dock det bästa offroad-spel som någonsin gjorts. Den enkla multiplayerfunktionen (utforska skogen tillsammans) är underbar och spelmekaniken nästintill perfekt. Oovee verkar också väldigt angelägna att fixa de få problem som finns, samt lägga till lite mer att göra än att bara köra timmerstockar. Framtiden ser ljus ut för Spintires. Eller skitig, på ett bra sätt.

Såg att det fans på Sale le steam nu =) Har dom fixat spelet något? Kameror etc. funderar på ett köp! 22/12 Det går att växla manuellt! Dock bara mellan back, ettan (med steglös utväxling) och "1+", som är alla växlar över ettan :). Kameran vänjer man sig vid, och utvecklarna har lovat fler alternativ. Framför allt är det så jäkla kul att harva omkring i lera... 24/06 Hmm, häftig terrängdeformering iaf, skulle vara riktigt ballt i typ ett WW1 fps med all den där leran upp till knäna :) Eller ett tankspel där leran blir ett problem för tanks :) 23/06 Kameran suttar gettesitkel, men fy tusan va roligt jag och kompisarna har haft i spelet, även fast det inte finns så mycket att göra. Tror det finns ett par mods redan nu på www.reddit.com/r/spintires jag tyckte jag såg en Hummer . Vet inte hur det ser... 23/06 Även om Tech-demot är lite åldrat, så är det kul nog att pröva om man inte har tänkt köpa det. 23/06 Samma här. 25 euro var lite väl saftigt. Men när det ligger under 10 euro så slår jag nog till. Ser ut att kunna vara en riktig utmaning, något vi sällan får i spelbranschen längre. 23/06 Verkar rätt skoj, men lite för nischat för att jag ska vara villig att lägga ut 25 euro. Väntar tills det dyker upp på en rea, i så fall. 23/06 Är en hel del trevliga mods på gång eller redan släppta. Modcommunityt kommer bidra en hel del till spintires livslängd känns det som :) https://www.youtube.com/watch?v=psE8CxQT2sc https://www.youtube.com/watch?v=8FAYkv6xhVM https://www.youtube.com/watc... 23/06 Njaa, det finns detta konceptet: En växel som bara har ettans växel En backväxel En auto-växel Och en 1+ växel, alltså mer vridmoment när man sitter i leran, om man får för lågt snurr på hjulen så slutar det att man får kärringstopp :P Så det med växlar... 23/06 Bra spel! Finns ändå en del att göra, det är inte bara plöja igenom okänd mark på hardcore och tro att man slipper fram.. man får hoppa mellan olika lastbilar för att tanka, dra lös andra lastbilar och låsa upp nya fordon för att klara sig igenom den... 23/06
Skicka en rättelse