Liksom många andra sportspel gör sig Fight Night Round 4 bäst när man möter en polare på samma teve. Alternativt kör du online, fast då missar du förstås alla frustrerade utrop och jubelvrål. Därtill riskerar du massiva problem med lagg - vi drabbades emellanåt av hackfester på uppemot tio sekunder. De verkar dock drabba båda boxarna, så vi har hittills inte funnit oss själv nedslagna när uppkopplingsstrulet väl är överstökat. Men bra är det givetvis inte. Vad som däremot är bra är möjligheten att dela med sig av och hämta egenskapade boxare. Vi stornjöt av en Rocky Balboa i perfekt skick, inklusive jänkarmålade shorts och slapp blick.

The rumble in the office

FZ-redaktionen om varför aggression slår taktik

FZ:s båda redaktörer Calle och Tompa har mötts i ett antal matcher, nedan följer deras åsikter, funderingar och bortförklaringar om man mot man-läget och om spelet i stort.

Tomas: Mina första intryck är usla. Rättare sagt, mina insatser i ringen är lika usla som min förmåga att hantera förluster. Jag får stryk av allt och alla, trots att (eller kanske på grund av att) jag blandar defensiv och offensiv boxning. Det går inte. Alla jag möter vispar styrspakarna som besatta och alla - @spiken, @raging ronin, förlagschefens 10-årige son - slår mig sönder och samman.

Redaktör Andersson (liggande) spelar ut hela sitt boxningsregister.

Visst, det finns en möjlighet att jag faktiskt stinker på att försvara mig, men mot alla..? Nja, Round 4 må ha skippat button mashing genom att tvinga alla att köra spakstyrning, men det känns rätt meningslöst när spakmassaker har samma effekt. I mitt tycke är det en ganska grov miss att utvecklarna helt ignorerar tungviktshistoriens kanske smartast upplagda match (1974 års "The rumble in the jungle"). Ja, jag är övermodig som jämför mig med Ali, men lite jäkla utdelning för taktiskt tänkande borde jag få...

Calle: Tompa säger att han är defensiv och det stämmer väldigt bra, feg är ett annat ord jag skulle kunna använda men det är inte det största problemet. Att parera med näsbenet är helt enkelt inget matchvinnande koncept. Min taktik i de flesta av våra möten var att mata på samma kindkota tills den spricker och börja blöda. Slag på sår gör nämligen förbannat mycket skada så när du väl börja palta i ansiktet gäller det att hålla upp garden. Lika snygg boxning som Tompas okvädesord när strategin fungerar, gång på gång.

Tomas: När Calle massakrerat mig lite för många gånger letar jag upp Round 3 för att bekräfta att kontrollerna var bättre, att jag hade exakt kontroll över slag och defensiv. Jag har tvärfel. Treans kontroller är visserligen en aning mer precisa, men till priset av rejäl stelhet. Fyran är oerhört mycket mer organisk, mer flytande och utan förutbestämda mönster. Vid direkt jämförelse känns del tre betydligt äldre än de tre år som skiljer spelen åt.

Calle: Äldre och stelare, det är ju en beskrivning som även stämmer bra överrens med mäster Skäggo i stycket ovanför. Jag gillar idén med slagspakarna men precis som i #Skate eller klubbföringen i #NHL 09 är det ibland svårt att utföra precis den rörelse du vill. Det bäddar för en djupare spelmekanik när du väl fått in motoriken i muskelminnet men även efter de 10+ timmar vi boxats kan jag inte utföra en uppercut precis när jag vill och hårda svingar mot ansiktet känns ibland omöjliga att få till.

Tomas: Att Calle ändå vinner säger en del om problemet med Round 4 - det man saknar i taktik och skicklighet tar man igen med "stick mashing"...

Round 4 är en bra bit från det perfekta boxningsspelet. Samtidigt sopar det mattan med all konkurrens, inklusive sina äldre syskon. Att tokoffensiv boxning belönas så förbehållslöst är ett stort problem, kraftmätaren är i mitt tycke ur balans och det borde straffa sig hårdare att ösa slag utan en taktisk tanke bakom. Brister som dessa sänker helhetsomdömet i ett annars smått fantastiskt sportspel. Men en fyra räcker det i alla fall till. En teknisk knockout, om man så vill.

Calle: Överhuvudtaget tycker jag att #EA Sports senaste spelsläpp har ryckt upp sig rejält och de får mig nästan att släppa hela "Åh nej, måste de släppa ett nytt varje år"-tänket. Teknisk knockout är rätt benämning på denna fjärde rond i pugilistserien; poängvinster med årliga lättviktare är dödstråkigt. Jag vill ha 100 kg muskler att mosa min motståndares (Tompas) ansikte med.