Det är dags att svinga ljussabel igen när hjältarna från Star Wars är tillbaka. Ljussabeln är förmodligen det coolaste som finns, men räcker det för att få Republic Heroes att fungera?

Jag erkänner direkt, Star Wars är en helig ko för mig. När gamle George Lucas gjorde sitt episka verk till en efterapning av Disney fick jag frossbrytningar. Då den animerade filmen Clone Wars dök upp på bio kände jag att Star Wars-världen hade nått sin botten och allt som var bra med originaltrilogin sopades under mattan. Med det sagt kan jag erkänna att jag har gott och väl passerat trettio och jag borde se världen med lite mer öppna ögon. Allt kan inte vara som på åttiotalet.

Spela som jedi eller klon

Snart vet du inte vem du är

Star Wars: The Clone Wars - Republic Heroes har inte bara ett av spelvärldens längsta namn, det är också en ojämn blandning av livet som jedi respektive klonsoldat. Du får chans att spela ett antal jediriddare, bland annat Anakin Skywalker, Obi-Wan Kenobi och Anakins padawan Ahsoka Tano. Mellan uppdragen som jedi spelar du som någon av klonsoldaterna i ett av republikens elitförband.

Ljussablar är coolt, men det är alltid någon som får ont.

Det trista med att hålla på att varva mellan olika karaktärer är att man tappar kontinuitet. Efter att ha genomfört några uppdrag på planeten Tatooine befinner du dig plötsligt ombord på en stjärnkryssare. Fördelen med det är att du får se berättelsen genom flera ögon. Tyvärr blir det rörigt och fastän Krome Studios har lagt ner en hel del på berättelsen blir det svårt att hänga med.

Som tur är går spelet inte enbart ut på att hoppa omkring och slåss. Även om det är en hel del strider och hoppande får man ibland testa sin IQ genom att försöka klura ut hur lås ska öppnas, eller hur en deflektorsköld ska stängas av. Merparten av spelet består dock av att springa från punkt A till punkt B, samtidigt som man skjuter robotar (som klonsoldat) eller hugger dem i två delar med ljussabeln (som jedi). Ibland måste man hoppa på robotarna och styra dem genom att trycka in ljussabeln i skallen på dem, vilket känns lite halvskumt och inte direkt bidrar till att höja spelkänslan.

Varje deläventyr avlöses av ett animerat filmklipp som försöker hålla ihop de olika bitarna och dessa är för det mesta riktigt snygga. De påminner om den animerade serien mer än filmen och de hade kunnat lyfta spelet om det inte hade varit för att storyn ändå är svår att hålla ihop – även för oss vuxna.

Enkelt att spela

Men kanske lite för enkelt

Det positiva med det här spelet är att vem som helst kan spela det, inte minst tack vare en mängd tips av Yoda. Men till slut blir tipsen så många att man har lust att strypa den lille gröne grodan bara för att han envisas med att flytta om varenda ord. Men vänta nu, tänker du som är bekant med filmerna, visst pratar Yoda bakvänt - men vänder han verkligen varje ord hela tiden? Nej, det gör han inte och här har spelmakarna missuppfattat någonting radikalt. Det går knappt att följa med i meningarna när Yoda babblar.

Lyckas du hoppa på en sån här så är du skicklig.

Trots att Yodas tips är användbara (när man kan tyda dem) hamnar man ibland i situationer det knappt går att ta sig ur. Ett exempel är när man ska hoppa på en av droidernas flygmoppar: om man inte står på exakt rätt plats ramlar man ner och slår ihjäl sig. Att hitta rätt ställe att hoppa på tar ofta tid.

Att det här spelet riktar sig till den yngre publiken är helt klart och vi som vill ha lite tyngre Star Wars-upplevelser bör istället ta oss en titt på #The Old Republic. Men betyget blir ändå lågt - man ska inte sänka kraven för att ett spel riktar sig till unga människor. Här finns en dålig spelkänsla, många av spelmomenten upprepas och spelets enda riktiga styrka är att det trots allt är Star Wars. Älskar man Star Wars kan man gilla Republic Heroes. Om inte så är det ingen idé att lägga några slantar på den här titeln.

Skicka en rättelse