Sims möter tv-serien Lost? Nja, det kanske ser ut så på spelets omslag, men efter några timmars irrande bland palmer och snäckskal inser jag att jag har hamnat i Tom Hanks-rullen Castaway. Jag är ju helt ensam.

När spelet börjar är allt frid och fröjd. Tillsammans med fem vänner sitter jag på en båt tills ett kraftigt oväder spolar oss överbord. Jag vaknar upp på en sandstrand på en ö och springer snart förtvivlat runt och riskerar att bli galen av bristen på umgänge.

Undvik galenskap

- Ge apan i dig en chans

Lyckligtvis är det ganska enkelt att bli polare med öns apor. Ge dem en banan och visa hur bra du är på jonglering. Att sjasa i väg dem kan däremot bli ödesdigert då du ska vara mycket rädd om all form av social verksamhet. Vänskapen med schimpanserna kan också vara lönsam av andra anledningar som när en hårig hand plötsligt räcker över en bit av en skattkarta eller just det virke du behöver för att göra ett regnskydd.

Mycket av den första tiden på ön går åt till att samla på dig sånt som går att äta eller använda på olika sätt. Bambukäppar är bra byggvirke och när dina kläder slitits ut av djungelpromenaderna är det inte värre än att du snabbt kan göra en ny garderob av blad från palmträd och gräs. I dina nya kläder kan du sen göra upp en eld och laga till en riktig höjdarmåltid med nyfångad fisk och... ja, du fattar. Det handlar till en början om att överleva och trivas på ön. Först sedan du sammanstrålat med dina strandsatta simkompisar kan du börja jobba på att ta dig därifrån - om du nu vill det.

Nunchuckstyrning

- Smidig men förvirrande

Styrningen fungerar bitvis smidigt då du kan göra val typ "Eat banana" med Z-knappen på din nunchuck. Du informeras mycket riktigt om att det är lättare att spela Castaway med wiimoten riktad bort från tv-skärmen, men ändå krävs A-knappen på wiimoten för valen på andra menyer. Det blir ofta förvirrande, även om tanken är god då nunchucken är smidig och lättstyrd. När Wiimoten sedan glömts kvar i fel riktning fladdrar alternativen runt framför dig och det slutar med att jag jagar iväg en apa av misstag som jag egentligen ville krama.

Grafiken kunde som vanligt i Sims-sammanhang vara roligare och simmarna är lika fyrkantiga som de brukar vara. Här finns det definitivt utrymme för utveckling. Ett annat stort minus är att det bara går att spara ett spel i taget. Inte så kul i en familj där flera vill leka Robinson Crusoe.

Med tanke på hur många Sims-varianter som getts ut för olika plattformar är det ändå glädjande att Castaway erbjuder något som känns lite nytt. Om Sims tidigare handlat om framgång bland jobb och vänner i en nybyggd modern villa hamnar du här i en situation där du ställs inför helt andra utmaningar. Jag tror att det räcker för att tillfredsställa alla Sims-fantaster. Vem vill inte flyta i land på en öde ö?

Skicka en rättelse