Det är ingen ovanlighet att racingspel har en stor roll att spela när en ny konsol släpps. Det är ofta de som visar vad den nya maskinen går för när det gäller grafik och ljud. Så det var knappast någon som blev förvånad när Microsoft tillkännagav Project Gotham Racing 3 som en av de titlar som ska lanseras med Xbox 360. Men kan Bizarre Creations verkligen lyckas leverera ett tillräckligt bra spel för att locka nya köpare, det är frågan.

Del tre i Bizarre Creations serie av bilspel är en av de mest hypade titlarna inför lanseringen av Xbox 360. Det är spelet som ska ge en första insikt om vad Microsofts nya konsol kan leverera, både i form av grafik, ljud och kanske framförallt möjligheterna med Xbox Live. Project Gotham Racing-serien har alltid haft en förkärlek till fart vilket har lett till att realism har fått finna sig i en plats i baksätet. PGR3 gör ingenting för att ändra på detta och gör således sitt bästa för att leverera en fartupplevelse utöver det vanliga.

Om du är en ensamvarg som inte gillar att spela mot mänskliga motståndare bjuder Project Gotham Racing 3 på ett enspelarläge som, även om det inte är särskilt nyskapande, är högst underhållande. Spelet har allt som allt 80 bilar men föga överraskande får du inte tillgång till dem alla från första början. För att få möjlighet att sätta dig bakom ratten på en Ferrari Enzo eller en Koenigsegg måste du själv köpa dem, något som du får råd med genom att ta dig an något av spelets karriärlägen, antingen sololäget där du spelar mot AI-styrda motståndare eller online via Xbox Live.

Solo-läget består av 23 ”troféer” som i sig består av en varierande mängd tävlingar. Dessa tävlingar är nu inte bara rena race där du ska vara först över mållinjen utan de kan även testa dina färdigheter vid omkörningar och hur väl du kan hantera din bil när den sladdar som allra mest. Det finns en rad svårighetsgrader att välja på innan varje tävling och för att få maximalt med gamerscore krävs att du vinner varje trofé på den högsta svårighetsgraden. Jakten på högre gamerscore gör att solo-karriären får en ökad livslängd men trots detta är det knappast något som håller i evighet även om man så skulle önska.

Multiplayerstödet i PGR3 är minst sagt imponerande och placerar många PC-titlar i skamvrån. Till skillnad mot en solo-karriär så tar en online-dito aldrig slut. Du tampas ständigt för att klättra upp på rankinglistan genom att möta och vinna mot de motståndare som du paras ihop med genom det automatiska matchskaparsystemet. Du riskerar alltså inte att möta någon som är mycket högre eller lägre rankad än du själv så matcherna har en härlig tendens av att vara både jämna och intensiva.

Som du säkert vet själv är det nu inte alltid så att du vill riskera din ranking och då finns alla de möjligheter som vi är vana att hitta i spel av den här typen. Vill du starta ett eget spel där du sätter reglerna så kan du göra det. Vill du istället hoppa in i ett spel som någon annan har skapat så kan du göra det. Via Xbox Live kan du också kontakta dina vänner som är online och bjuda in dem till en match. Med hjälp av Gotham TV kan du till och med följa de bästa spelarnas lopp live och därigenom få tips för hur du själv ska kunna förbättra dina varvtider. Om det är något som PGR3 verkligen visar så är det den potential Xbox Live har. Med sin enkelhet tar det online-spelande till den stora massan och den totala integreringen gör att ett globalt tävlande med hela världen blir både smidigare och roligare än någonsin tidigare.

Visuellt går PGR3 i dessa jultider inte att beskriva som något annat än ett julbord där alla rätter du inte tycker om är borttagna. Bilmodellerna är välgjorda med en otrolig detaljrikedom som till och med överträffar Gran Turismo 4. Detsamma kan också sägas om de fantastiska miljöerna som du bjuds på genom loppen i London, New York, Las Vegas, Tokyo och Nürburgring. Har du någon gång satt din fot i världsstäderna är det inga som helst problem att känna igen sig och första gången du accelererar över Brooklyn Bridge är det inte långt till gåshuden. Mest imponerande är dock vyn du ställs inför om du väljer att se från förarens ögon. Allt i interiören är noggrant detaljerat och känslan av autencitet är total när du tittar ner och ser hur förarens fötter arbetar på gas- och bromspedalen. När du sedan själv får uppleva de krafter som slänger förarens huvud åt sidorna när du gör en tvär sväng i hög fart är det bara att njuta och känna hur gåshuden tränger fram.

Kvalitetskänslan som genomsyrar grafiken finns även i samma, om inte större utsträckning, när det kommer till ljudet. Ett bilspels motorljud är något som både kan rädda och stjälpa en titel. Det är uppenbart att Bizarre Creations vet om detta och de har lagt ner ett enormt arbete för att återskapa känslan av att sitta i de fordon som du har möjlighet att ratta i spelet. Även soundtracket förtjänar beröm då det tar en salig blandning av musikstycken som tillsammans lyckas skapa en väldigt originell och härlig stämning. Det är verkligen en speciell känsla att höra motorn i en McLaren F1 ryta samtidigt som du ackompanjeras av Tchaikovskys Allegro con fuoco.

Sammanfattning

Efter ett stort antal timmar farandes genom flera världsstäders gator i några av de snabbaste och vackraste bilarna som finns att tillgå är det svårt att inte vara imponerad av Project Gotham Racing 3. Bizarre Creations har överträffat sig själva i sitt försök att skapa det ultimata racingspelet och har med Project Gotham Racing 3 kommit närmare målet än någonsin tidigare. De tekniska aspekterna finns det inget att klaga på. Både grafik och ljud är av en sådan klass att nästan de för sig själva gör det värt att spela. Nu stannar det dock inte där utan PGR3 är riktigt kul att spela. Köregenskaperna ligger på närmast idealisk nivå mellan realism och det skruvade något som gör att det kan uppskattas av de flesta. Gillar du att spela ensam har det en hel del speltimmar att bjuda på tack vare karriärsläget och Gamerscore-systemet. Det är dock Xbox Live som höjer spelet över mängden och som ger det en livslängd och underhållningsfaktor utöver det vanliga.

En sak är i varje fall helt säker, om Project Gotham Racing 3 är ett tecken på vad som komma skall så ser framtiden minst sagt ljus ut för Microsofts nya konsol.

Skicka en rättelse