Är du (eller din partner) sladdallergiker av guds nåde är ett riktigt surroundsystem bara att glömma eftersom rummet ofta ser ut som spindelmannens lekstuga när du har dragit alla kablar. Som tur är börjar marknaden för hörlurar med 5.1-ljud bli alltmer slagkraftig och nyligen testade vi Zalmans modell som bevisade att det är fullt möjligt att klämma in sex högtalare i två hörlurskåpor. Nu har det blivit dags för den tyska tillverkaren SpeedLink att bekänna färg med sitt Medusa 5.1 Headset som finns både med traditionell stereopluggsanslutning och med USB. Det senare har ett smidigt inbyggt surround-ljudkort och det är denna modell som detta test bygger på.

Det första intrycket är alltid viktigt och till skillnad från de flesta andra tillverkare av tillbehör har SpeedLink ingen genomskinlig kartong. Istället pryds den av en bild av hörlurarna och via ett klistermärke får man veta att de är officiella tillbehör för World Cyber Games. Vad jag vet påverkar inte emballaget ljudkvalitén så efter en snabb, väl inövad manöver är kartongen borta och istället får man se en svart låda som invändigt är klädd med svart veckad sidenimitation. Däri ligger hörlurarna och myser, allt som hindrar oss från att genomföra testet är en rosett i rött sidenband. Lyxigt.

I kartongen hittas även en praktisk upphängningskrok som fästes på lämpligt ställe med hjälp av dubbelhäftade tejp samt en cd-skiva med drivrutiner och annat godis. Det första intrycket av själva hörlurarna är att de är gedigna och inte kommer att gå sönder utan hammare, de liknar mer ett par rejäla hörlurar än ett headset. En lagom spänstig och vadderad båge håller ihop de två kåporna som även de har en mjuk och behaglig kant. De sluter hyfsat tätt runt öronen men inte så pass mycket att de stänger ute allt ljud från omvärlden. Det enda som minskar komforten är att det kan bli något varmt om öronen efter någon timmes konstant lirande.

Installationen går i ett nafs, stoppa in sladden, mata in den medföljande skivan, tryck ”next” tillräckligt många gånger och saken är biff (eller morot, för er vegetarianer). För att finjustera din ljudupplevelse kan du med hjälp av programvaran reglera volymen för varje enskild kanal och även testa din konfiguration med två ljuddemonstrationer. Huvudvolymen ändrar du enkelt via en kontroll som sitter på sladden, där du även kan stänga av och på enheten samt avaktivera av mikrofonen. Det smidiga av- och påreglaget är nästan ett måste då det inbyggda surround-ljudkortet tar över ditt ordinarie vilket gör att högtalare kopplade dit blir stumma när enheten är påslagen.

För att testa ljudet i hörlurarna kan man som sagt använda de två medföljande ljuddemonstrationerna men att höra en helikopter snurra runt huvudet varv efter var är inte direkt upphetsande. Istället fick spel såsom Half-Life 2 och Doom 3: Resurrection of Evil agera testkaniner och likt de små hoppande djurens beryktade kärleksstunder blev upplevelsen smått intensiv. Som jag nämnde i inledningen av den här recensionen får spelupplevelsen en helt annan dimension när du plötsligt kan lokalisera varifrån i det tredimensionella rummet elakingarna kommer ifrån. Tyvärr blir denna känsla inte komplett med Medusa 5.1 - det är svårt att utröna varifrån ljuden kommer, främst för att skillnaden mellan de två främre och bakre högtalarna inte är tillräckligt stor. Samma sak gäller filmuppspelning, där Matrix-trilogin stod till tjänst. Ljudet är mycket bra kvalitetsmässigt men känslan av att sitta i en biosalong uteblir. Ett stort plus får dock mikrofonen som är monterad på den vänstra kåpan. Den långa och helt flexibla armen gör det möjligt att positionera den precis där du vill och den rör sig knappt även om du headbangar. Att ljudkvalitén är superb gör absolut ingenting.

Ska man summera för- och nackdelarna, vilka du kan se uppradade här nedan, blir betyget en stark trea. Priset på cirka 700 kronor lämnar ett ganska stort hål i din plånbok men ljudkvalitén är nästan lika bra som i ett par hörlurar i samma prisklass. Den är den tama surroundkänslan som hindrar SpeedLinks headset att nå högre i betygsskalan, kanske vore det ett perfekt headset om det endast hade två kanaler.