Fram till för bara några år sedan levererades varje skärmköp med ett knepigt ställningstagande: Knivskarp bild, eller hög bildfrekvens. En gyllene medelväg växte fram med skärmar med upplösningen 2 560 × 1 440 pixlar. Dessa skärmar kunde till skillnad från 4K UHD-skärmar drivas i 144 Hz, medan de extra pixlarna resulterade i extra ögongodis över klassiska 1080p.

Detta val och kval är nu lyckligtvis historia, eftersom grafikkort, spelkonsoler, bildskärmsanslutningar och bildskärmar tagit flera kliv framåt. Kombinationen med 3 840 × 2 160 pixlar och 144 Hz uppdateringsfrekvens är möjlig och erbjuder det bästa från två världar. MSI:s Optix MAG281URF är denna kombination förkroppsligad. I den här testpiloten tittar vi närmare på om skärmen är så vass som specifikationerna antyder.

Om testpiloten

Välkommen till FZ:s testpiloter!

FZ:s testpiloter är recensioner av och för medlemmarna. Erfarna entusiaster från forumet får tillfälle att på egen hand provköra de senaste produkterna i gamingvärlden. Trevlig läsning och glöm för all del inte att kommentera!

Testpilot: Arvid Wittwång

  • Användarnamn: @Wittwang

  • Registrerad: 2020

  • Plats: Linköping

  • Specialitet: Hårdvara, text och Counter-Strike: Global Offensive

Arvid Wittwång hänger i vanliga fall på syskonsajten SweClockers och sysslar sedan 2017 med allt från nyhetsartiklar till reportage. Han har också ett finger med i spelet när det kommer till testpiloterna hos FZ, eftersom text och skrivande ligger honom särskilt varmt om hjärtat.

När Arvid inte pluggar till civilingenjör eller hamrar på tangentbordet hamras det nog ändå på tangentbordet, men då i Counter-Strike: Global Offensive – ett gift kraftfullt som få. Med över 5 000 timmar speltid är Valves snabba förstapersonskjutare utan tvekan det mest spelade i det digitala biblioteket, men ett förflutet i Minecraft och Guitar Hero finns också med på meritlistan.

Sponsrat innehåll: Testpilot

FZ:s testpiloter är medlemmar som på egen hand testar nya produkter i datorvärlden. Denna testpilot arrangeras av FZ på uppdrag av MSI som betalar för publiceringen. Uppdragsgivaren har inget inflytande över innehållet och testpiloten är helt fri att dra egna slutsatser.

Specifikationer

I specifikationsväg är MSI Optix MAG281URF inte något mirakel – 144 Hz och 4K UHD har de senaste åren kombinerats många gånger. Medan många av de tidigare skärmarna lagt krutet på att positionera sig som det absolut bästa, en strategi som inkluderar stora prislappar, vänder sig dock MSI mot e-sportsfantaster, vilket fångar mitt intresse lite extra.

Egenskap

Värde

Storlek

27,9 tum

Upplösning

3 840 × 2 160 pixlar

Uppdateringsfrekvens

144 Hz

Adaptiv synkronisering

Ja, G-Sync Compatible 48–144 Hz

HDR

Ja, VESA Display HDR 400

Kontrastförhållande

1 000: 1

Paneltyp

Rapid IPS

Responstid

1 ms (GtG)

Ljusstyrka

300 cd/m2 (typiskt)
400 cd/m2 (HDR)

Färgomfång

95 procent av DCI-P3
124 procent av sRGB

Anslutningar

1× Displayport 1.4
2× HDMI 2.1
1× USB Type-C (Displayport alt-mode)
2× USB 2.0 Type-A
1× USB 2.0 Type-B
1× 3,5-mm för hörlurar

VESA-fäste

Ja, 100 × 100 mm

Justeringsmöjligheter stativ

Höjd: 0–130 mm
Lutning: -5–20 grader
Rotation: -45–45 grader
Svängning: -90–90 grader

Pris

En detalj som förstärker e-sportfokus är MSI:s löfte om "Rapid IPS"-panel och responstid om 1 millisekund (grå-till-grå). IPS-paneler är i vanliga fall inte optimala för den som vill försäkra sig om att bilden är skarp vid snabba rörelser. Av de klassiska LCD-panelerna är TN-typen bäst för detta, men TN har inte särskilt bra bildegenskaper eller betraktningsvinklar. Där är IPS betydligt bättre, och med benämningen "Rapid" vill MSI understryka att smetig bild inte är ett stort problem.

E-sportsgenren utmärker sig vidare genom att ha relativt lättdrivna speltitlar som den personliga favoriten Counter-Strike: Global Offensive, League of Legends eller varför inte Valorant. Det går självklart att slänga stora summor på att få så många FPS som möjligt, men i grunden är e-sport inte nödvändigtvis dyrt. Detta brukar också upprepas hos e-sportskärmar, något även MSI:s senaste bidrag satsar på.

Eftersom det handlar om en skärm i en helt annan liga än de 144 Hz-modeller i 24-tumsformat och med 1080p-upplösning, definieras en låg prislapp inte på samma vis. Här handlar det i skrivande stund om 7 000 kronor, vilket inte är billigast på marknaden, men helt klart i linje med konkurrenter med liknande produkter.

Från specifikationslistan är det vidare av intresse värt att lyfta fram storleken om 28 tum, eller 27,9 tum för att vara exakt. Det är ett aningen udda format och marginellt större än mer klassiska 27 tum, men det är en storleksklass som passar på de flesta skrivbord och på armslängds avstånd. Det för upplösningen relativt kompakta formatet gör vidare att det är en stor utmaning att urskilja enskilda pixlar.

Avslutningsvis är det värt att påminna sig om att 4K UHD-spelande förvisso är inom räckhåll med modern hårdvara – särskilt med uppskalningsfunktioner som DLSS eller FSR – men det är tungdrivet. Det är dock ingenting som säger att du inte får skruva ned upplösning, detaljnivåer eller bildfrekvens, eftersom de olika delarna är olika viktiga i olika spel.

Enklare spel kan förmodligen nå både upplösning och bilduppdateringsfrekvens, medan kraftfullt grafikkort tarvas för att upprepa detta i mer grafiktunga titlar. Ett grafikkort från Geforce RTX 3000-serien eller Radeon RX 6000-familjen är vidare krav för att kunna använda HDMI 2.1-anslutningarna, för full upplösning och uppdateringsfrekvens.

Första intryck

MSI Optix MAG281URF levereras i en enkel brun kartong med svart tryck på utsidan, där produktens nyckelfunktioner pekas ut. Föga förvånande är det dels detaljerna som omnämns i specifikationssegmentet ovan, dels en designkopplad aspekt. MSI menar att skärmens ramar är tunna, och när produkten packas upp är det tydligt att så är fallet. Endast ett par millimeter plats omgärdar skärmens topp och sidor, men när skärmen slås igång står klart att detta är sanning med modifikation.

Skärmramen må endast vara några millimeter tjock, men mellan ram och bild finns en svart zon på 6-7 millimeter, som ger en faktisk ram på närmare 10 millimeter. Det är fortfarande tunt, hälften av den ram som finns i nederkant av skärmen, men att kalla det för "ramlöst" är kanske att tänja en aning på sanningen.

Med den parentesen ur världen är det dags att gå vidare till resten av skärmen och tillhörande installation, som i vanlig ordning innebär montering av stativ på skärm och fot på stativ. Foten är en relativt kompakt historia med fyrkantig form, för att understryka gaming-generna som finns hos produkten. Även stativet har samma kantiga former.

Med skärmen kvar i cellplastemballaget och panelen riktad nedåt, är det en enkel match att skjuta stativet på plats i den kvadratiska urholkning som finns på baksidan. Två skruvar behövs för att låsa det permanent, men i urholkningen finns totalt fyra skruvhål för den som vill använda VESA-fäste och eget stativ. En ensam skruv från undersidan, fäster foten i det medföljande stativet.

I paketet medföljer den externa nätadaptern som har effekt om 120 watt, men lite korta sladdar på båda sidor om adaptern. Enligt specifikation ligger skärmens effektuttag på runt 35 watt, varför nätadaptern är tillräcklig för att också ladda en ansluten enhet över USB Type-C-anslutningen, som är en av de många in- och utgångarna. USB Type-C-anslutning har blivit allt vanligare på skärmar och är kanske den detalj som minst av allt utstrålar "e-sport".

MSI Optix MAG281URF har därtill en KVM-hubb inbyggd, som tillsammans med USB Type-C-anslutningen gör det enklare att byta mellan två inkopplade datorer. Den ena anslutna datorn är förslagsvis en bärbar sådan som använder USB Type-C för både data, laddning och bild. Den andra är en dator som ansluts vis USB Type-A och valfri bildskärmsanslutning. Om tangentbord och mus kopplas till skärmen, kan samma kringutrustning användas till båda datorer – i teorin.

MSI skickar inte med någon USB Type-C-kabel, vilket är lite synd när funktionen finns inbyggd. För några hundralappar går det att komplettera med en sådan på egen hand. Medföljer gör dock den USB Type-B till Type-A-kabel som går mellan skärmens inbyggda USB-hubb och till valfri dator, för två extra USB-portar eller för att nyttja KVM-funktionaliteten. En kabel för HDMI och en för Displayport finns också i lådan, tillsammans med skruvar och några papperslappar.

Vid test tillsammans med en egen, skärmkompatibel USB Type-C-kabel och 2020 års Macbook Air blir det tyvärr tydligt att laddningen inte är mycket att hurra för, med effekt som tillsammans med den energisnåla datorn precis räcker för att fylla batteriet vid användning. Jag hittar ingen officiell information utskriven om uteffekten, men om detta är den övre gränsen handlar det om 10 eller 15 watt. Bild och data fungerar dock utan problem.

Med skärmen monterad är det dags att skärskåda designen. I linje med e-sportstämpeln finns som nämnt tydliga gaming-drag, som går igen även på baksidan av panelen. Det handlar om svart, matt plast med borstad yta för att påminna om metall; raka linjer; accenter i rött och en yta som har en klen RGB-belysning när strömmen kopplas in.

Framifrån är det dock en avskalad historia, med tunna ramar, en diskret MSI-logotyp samt en relativt liten fot. I mitten av stativet finns ett hål för att hålla inkopplade kablar på plats, vilket fungerar helt okej. Anslutningarna sitter dock nära nederkanten av skärmen, varför det inte är möjligt att hålla dem dolda helt och hållet.

Stativets rotation ger inte någon återkoppling vid mittenläget, varför det är lätt att lämna skärmen lite sned. Fram med vattenpasset, om det stör dig!

Stativet bjuder på schyssta justeringsmöjligheter med 130 millimeter justering i höjdled, som spänner från att ha nederdelen nästa på skrivbordet, till en höjd som är lagom även för den som är lite längre. I det högsta läget är det också möjligt att rotera panelen till vertikalt läge. Därtill kan panelen lutas både bakåt och framåt, samt vridas 45 grader åt valfritt håll, relativt foten. Lutningen och maximal höjd gör att det är relativt enkelt att ansluta kablar även från framsidan. Tilläggas kan avslutningsvis att stativet inte har något tydligt mittenläge, varför det är aningen svårt att få panelen helt vågrät – en petitess.

Användning

Under testperioden använder jag skärmen som del i mitt vanliga skol- och skrivarbete. MSI Optix MAG281URF paras då med en stationär dator med AMD Ryzen 7 5800X-processor och Nvidias Geforce RTX 3080-grafikkort. Det rör sig således om ett system som klarar att driva även lite tyngre speltitlar i 4K UHD-upplösning, men det är inte primärt det jag testat.

Jag har istället satsat på just e-sport och tröskat vidare mot 10 000-timmarsklubben i Counter-Strike: Global Offensive. Med tusentals timmar med samma inställningar går det inte att bara byta till 16:9-format och kristallklar bild. Det måste vara den uttänjda upplösningen 1 280 × 1 024 pixlar, och det är självklart inga problem med den här skärmen.

Som tidigare nämnt är en 4K UHD-skärm med 144 Hz inte nödvändigtvis synonymt med att man som ägare måste uppnå båda delar samtidigt. I mitt spelande vill jag ha samma konstiga upplösning som alltid – givetvis i högsta möjliga bilduppdateringsfrekvens. På skrivbordet, i filmer eller lugnare spel uppskattar jag verkligen de extra pixlarna.

En 27,9 tum stor arbetsyta är tillräcklig för att bekvämt arbeta med två fönster sida vid sida, något som förekommer titt som tätt i både artikelskrivande och skolarbete. Med upplösningen 3 840 × 2 160 pixlar är text och bild mycket skarpa, och den höga uppdateringsfrekvensen är en trevlig bonus så snart muspekaren eller ett fönster ska flyttas runt.

Bild-i-bild- samt bild-vid-bild-lägen är också något som går att använda, även om jag ser begränsade användningsområden för det 3-tumsfönster som syns till höger.

Skärmytan är också fullt tillräcklig för att agera biosalong för en, något jag under testperioden använt panelen till i stort sett dagligen. Youtube-videor, nyhetssändningar, dokumentärer och filmer blir alla lite bättre i 4K UHD-upplösning, och IPS-panelen gör att bilden också ser helt okej ut. Den dras med samma problem som alla paneler med bakgrundsbelysning, nämligen att svärta går åt det grå hållet. Det är dock inget som stör nämnvärt.

Bland specifikationerna syns dels det traditionella IPS-kontrastförhållandet om 1 000:1 och jag anser inte att detta är sämre än något annat jag testat. En detalj jag inte bemödar mig att djupdyka i är det specificerade VESA Display HDR 400-stödet, som helt enkelt är lite för lågt för att få kvala in som HDR på riktigt. Däremot tittar jag närmare på ljusstyrkan i andra sammanhang, och kan direkt vid första användning konstatera att MSI skruvat upp bakgrundsbelysningen lite väl högt.

I det lättnavigerade menysystemet är standardläget 70 av 100, men med dagsljus genom fönstren eller taklampan tänd, är runt 35 av 100 mer passande. Med hjälp av mätverktyget Datacolor Spyderx Pro uppmäter jag att detta läge ger runt 110 cd/m2 (nits). Det matta reflexfilter som täcker skärmytan gör att vare sig taklampa eller fönster är några större problem.

Samma mätverktyg används för att verifiera tillverkarens påståenden om färgkorrekthet och färgomfång, och direkt ur kartong är sRGB-rymden täckt, men Display-P3 är enligt mätningen några procent kort om de 95 som enligt MSI gäller. Genom att skruva till inställningarna är det rimligt att anta att den nivån är inom räckhåll. Något som ur kartong ser lite bättre ut är färgkorrektheten, som med 12 nyanser har genomsnittligt Delta-E-värde om 0,84. Värden under 2 brukar klassas som färgkorrekt och där är det endast delar av gråskalan som är i riskzonen.

Jag har vid några tillfällen berört menysystemet och nämnt att det är lättnavigerat. På baksidan av skärmen finns en styrspak som kan styra menyn i fyra riktningar. Ett klick på spaken fungerar som OK-knapp och navigeringen är konsekvent i alla delar av menyn. Den huvudsakliga menyn öppnas med ett klick på spaken, medan varje riktning öppnar snabbmenyer för att ändra lägen, bildkälla och KVM.

Väl inne i menyn finns dels sidor för att växla mellan olika förinställda profiler som MSI anser är speciellt anpassade för FPS-spel, racing och så vidare. Därtill finns ytterligare en flik med profiler som snarare är riktade mot arbete, där film, sRGB och läsning är olika varianter. Bakom dessa profiler döljer sig ett batteri av ändrade inställningar, som i de flesta fall fungerar bra.

FPS-läget är det jag växlar till när det är dags för Counter-Strike-spelande och det får bukt med det eftersläp som jag upplever med standardinställningar. I grundutförande handlar det inte nivåer som gör det snabba spelet ospelbart, men skillnaden är märkbar. Den viktigaste inställningen som skruvas upp med detta är skärmens responstid, som också går att justera individuellt. Därtill filtreras gröna nyanser och byts mot grå, något som MSI menar gör det lättare att urskilja fiender. Jag är inte helt övertygad, men ser heller inte några nackdelar med att skala bort grönskan från kartor som Ancient.

Utanför spelvärlden tycker jag som tidigare nämnt att kombinationen av hög upplösning, hög uppdateringsfrekvens och det 27,9 tum stora formatet fungerar ypperligt för det mesta. Flera fönster med skrivande, CAD och dokument för läsande och anteckningar är trevligt att använda. Med en hyfsat korrekt bild vågar jag också anförtro skärmen åt uppgifter som bildredigering.

Slutsats

MSI Optix MAG281URF är precis som specifikationerna antyder en bra spelskärm, oavsett om mer tungdrivna äventyr med fin grafik stor i fokus, eller om snabba och tävlingsinriktade titlar lockar. HDMI 2.1-uppsättningen gör också att både moderna grafikkort och spelkonsoler kan användas sida vid sida, medan USB Type-C och KVM-hubb också öppnar för att ha pjäsen på hemmakontoret.

Det medföljande stativet har goda justeringsmöjligheter och känns stabilt, även om det kan vara lite svårt att balansera skärmen helt vågrätt. Designmässigt har både skärm och stativ inslag av gaming-estetik, något som toppas av lite RGB-belysning på baksidan. Foten är dock relativt liten och framifrån är modellen relativt avskalad och med tunna skärmkanter. Om baksidan inte är exponerad är designen således inte något som sticker ut nämnvärt.

IPS-panelen har färger som både objektivt och subjektivt är trevliga, även om det till skillnad från OLED-varianter inte finns några tecken på kolsvart svärta och de bästa kontrastnivåerna. Skärmen duger helt klart till att titta på film på, men också att redigera bilder eller jobba i valfritt program.

Viktigast för en spelskärm är såklart prestandan i spel och undertecknad testkör främst i snabba Counter-Strike: Global Offensive. Med FPS-läget fungerar skärmen som bäst för detta och 144 Hz är inga problem att driva runt, åtminstone inte i aningen lägre upplösning än 4K UHD, eller om ett kraftfullt grafikkort används. Det fina med kombinationen 4K UHD och 144 Hz är dock att det går alldeles utmärkt att nyttja dem separat om hårdvaran sätter gränser: Högupplöst när grafiken lockar, hög bildfrekvens när situationen kräver.

Sammanfattningsvis har MSI fått till en trevlig produkt med Optix MAG281URF, som med USB Type-C-tillägg gör att den fungerar bra för både spel och jobb. Prismässigt hamnar pjäsen i ungefär samma område som konkurrenter med snarlika specifikationer, varför undertecknad inte ser några skäl till avrådan. Om du letar efter en skärm som har både 144 Hz och 4K UHD är Optix MAG281URF ett bra val.