Total War-serien började med Shogun som utspelade sig på de japanska öarna. Efter en expansion till originalet så släpptes Medieval: Total War som får räknas som tvåan i serien. Även om likheterna mellan de båda spelen var stora innehöll Medieval en mängd förbättringar och då framför allt att man nu istället kämpade i medeltidens Europa.

Vad som gör Total War-spelen så speciella och vad som gett dem ett flertal utmärkelser och priser är att de troligen är de mest verklighetstrogna medeltida realtidstrategispelen som gjorts. Det gäller verkligen att utveckla sin taktiska förmåga till max för att vara framgångsrik då man måste ta hänsyn till en mängd faktorer som kan påverka slagen. Men detta har de lyckats med utan att tvinga spelaren att gå in på detaljnivå och studera krigarnas attribut och utrustning. Den viktigaste biten handlar fortfarande om hur man styr sina trupper på slagfältet.

Namnet Viking Invasion är något missvisande då spelet i lika stor del handlar om slagen och stridigheterna mellan de olika kungadömena på de brittiska öarna. Den stora nyheten i spelet är nämligen en separat karta som bara behandlar dessa öar och en liten bit av Skandinavien som vikingarna seglar ut ifrån. Kartan är något mindre än den man hittar i originalspelet, men tar ändå ett bra tag att erövra. Självklart hittar man också en stor uppsättning nya enheter på båda sidorna. Det finns ett flertal olika vikingaskepp som är överlägsna sina brittiska motparter. Förutom dessa finns det ungefär tio nya enheter exklusivt för vikingarna och ungefär lika många fördelade på de olika brittiska kungadömena. Dessa ger också en viss krydda till originalspelet då man återfinner en del av de nya enheterna på den ursprungliga Europakartan om man har Viking Invasion.

Till en början innehar vikingarna bara två provinser på Sveriges och Norges västkust medan britterna får samsas om ungefär 40 provinser. Som Viking märker man snabbt att resurserna i Skandinavien är ganska knappa och man blir tvingad att expandera direkt om man vill hänga med. Då vikingarna har överlägsna skepp så får man ganska snabbt kontroll över haven och kan då landsätta trupper på vilken kustprovins som helst. Precis som de riktiga vikingarna bör man etablera mer långvariga provinser, men även härja dåligt skyddade kustområden för att få ett tillfälligt tillskott i kassan samtidigt som man ser till att de andra kungadömena sackar efter.

När man spelat ett tag, i alla fall som Viking, märker man att de nordiska krigarna efter hand får tillgång till enheter som är lite väl bra. Även om en mänsklig motståndare skulle kunna sätta ihop en här som skulle kunna ge motstånd är datorn sämre på detta. Man kan i stort sett bara springa rakt på med sina vilda nordmän och krossa allt motstånd. Vill man ha en riktig utmaning bör man därför spela på någon av de högre svårighetsgraderna. Då kan man däremot snabbt finna sig fast i början då vikingarna knappast har en lätt uppgift då de måste expandera hela tiden.

Slutord

Att Viking Invasion är underhållande är det inte så mycket att säga om. Gillar man Total War-serien kommer man även att uppskatta detta tilläggspaket. Men som i de flesta fall är frågan när det gäller just tilläggspaket snarare om man får tillräckligt mycket nytt för pengarna. Kartan i Viking Invasion är som tidigare sagt klart mindre än i originalet och det går därför självklart snabbare att ta sig igenom. Det är dessutom liten skillnad mellan de olika rikena på de brittiska öarna och det är egentligen bara vikingarna som kräver ett spelsätt som skiljer sig från vad man är van vid.

Men även om expansionen inte är billig så tycker jag att de veckorna man kan lägga ner på nyheterna gör det värt att införskaffa om man innehar Medieval och är sugen på mer. Dessutom får man ju inte glömma glädjen i att ta rollen som mjöddrickande härjade nordman med en vikingahjälm på huvudet och en yxa i högsta hugg.

Testsystem

Pentium4 2.4GHz
512MB RAM
Geforce3 64MB
Windows XP