Stenallén som välkomnar mig till Vergen är storslagen men vittnar också om att det är en gruvstad som sett många årstider. Geralt av Rivia är bara en av tusen och åter tusen fler som stigit in genom portarna till staden där främst skäggiga och kortvuxna män ses och hörs, såväl på de färgsprakande marknadsplatserna och i de sparsamt ljussatta värdshusen.

Men när man vandrar genom staden, som är en slags kompromiss mellan uråldriga byggnadsverk och den samtida gruvindustrin, möter man också medmänniskor som är mer än ett par äpplen höga. Hittar du ända in i de nedgångna slumkvarteren kan du också vara säker på att springa på en och annan bitter alv.

Mot levandet dött motstånd är silversvärdet rätt medicin.

Vergen är en imponerande stad. Kanske inte för vad den är, utan snarare därför att många spelare aldrig kommer att få se den. #The Witcher 2 menar allvar med att vara icke-linjärt och dina vägval avgör om du får se Vergen eller något helt annat ställe. Det kan tyckas otacksamt för #CD Projekt att flera av deras omsorgsfullt ihopsnickrade konstruktioner aldrig når somliga spelare.

– Du måste vara medveten om att du placerar saker i världen, som vissa kommer att se och andra inte. Är det dessutom spelets huvudsakliga inslag tvingas du acceptera detta, berättar Tomasz Gop, senior producer. Men det finns ju massiva fördelar också, som gör det spännande. Om spelet är helt linjärt kommer du att följa det steg för steg mot ett utstakat mål och aldrig någonsin ta några risker.

Barnförbjudet

Även uppdraget jag ställs inför bjuder på olika förgreningar. Flera unga män har mördats och de flesta har hittats i en nedbrunnen by i närheten. Det tycks som att Geralt har ramlat över ett tvättäkta mysterium, och härifrån är det upp till spelaren vad man ska göra och vart man skall gå. Kanske är det värt att uppsöka den ödelagda byn i utkanten av staden eller också är det hög tid för ett besök i kryptan och undersöka kropparna? Det är förvisso inte världens mest politiskt korrekta väg att gå, men Geralt och moral har sällan kommit överens. Så medan vi ändå är igång; varför inte stanna till på marknaden och köpa vektyg för att operera (läs: rota runt i lik)?

Bara bröst blir det. Löftet är att de ska kännas befogade.

Witcher har alltid varit mörkt, skrämmande - och rakt igenom barnförbjudet. I originalet blev detta en skuffelse då snusk och bara bröst skildrades på ett sätt som kändes anpassat för gubbsjuka farbröder. Det skar sig rätt rejält när en del av #Witcher bestod av svåra moraliska val, medan du sekunden senare kunde samla sexkort.

– Det sexuella och romantiska temat är en del av Witcher, men vi kunde ha gjort det bättre, medger Gop. Det är vår största skillnad gentemot originalet. Romanser kommer att ingå i historien och berättas på ett mer värdigt sätt.

Naturligt vacker

Nu lämnar jag debatten om sexkorten därhän. Jag är mitt inne i ett nervkittlande uppdrag (och dessutom ser jag inte yppiga kvinnor eller naken hud så långt ögat når). Jag har bestämt mig för att följa spåret som leder till kryptan. Vägen leder genom de fattiga kvarteren, vidare genom en trång lönngång och ut i en skog. Fram tills detta nu har det visuella imponerat på mig, men det är först nu jag blir hänförd.