USA:s trasiga patentsystem har genererat ännu ett absurt fall. Worlds.com, som utvecklat virtuella världar sedan 90-talet, har stämt #NCsoft för patentintrång. Patentet i fråga inlämnades det en ansökan om 2000, beviljades förra året och har titeln "System and Method for Enabling Users to Interact in a Virtual Space". Spelen som nämns i stämningsansökan är bland annat #Tabula Rasa och #Guild Wars, men även #Lineage, som släpptes 1998 - två år före patentansökan.

I en kommentar till en tidigare nyhet om Worlds.com:s planer skriver Randy Farmer, som med onlinerollspelet Habitat från 1986 är en pionjär inom området, att han under det senaste året hjälpt till med att bekämpa ett flertal korkade patentanspråk.

Grejen är att en hel del av det som folk började patentera i slutet av 1990-talet skapats tidigare men inte patenterats, eftersom vi inte trodde att man *kunde* patentera mjukvara. Tur för virtuella världar att det stämmer.

Patenttroll kommer inte att komma undan med att göra anspråk på *min* prior art för nuvarande världar! Jag är en pryltokig person. Jag har grejer som du inte ens visste fanns, och jag vet var jag lagt dem.

I patentsammanhang motsvaras begreppet prior art på svenska av "teknikens ståndpunkt", eller med andra ord "all hittills känd teknik". Det är det vanligaste sättet att ogiltigförklara patent på - helt enkelt visa på att det som patenteras redan existerar.