Sanningen är rent krasst att #Konami inte har samma muskler som #EA Sports vad gäller fotbollsspel. Inte i annonseringsbudgetar, utvecklingsbudgetar eller rättighetsförskaffande. Så har det varit i alla tider också – även på den tiden uppstickaren PES var bättre och roligare än huvudkonkurrenten Fifa för en sisådär tio år sen räknades de ändå som lillebror vad gäller sålda spel.

Nu har Fifa dessutom sprungit om lillebror även på fotbollsplanen, och så har det varit i några år också. Jag recenserade ju också #Fifa 14 i onsdags, gav det en fyra i betyg, och det skulle mycket till av #PES 2014 för att de skulle nå samma klass.

Det börjar rätt illa. Det tar lång tid innan jag lyckas leta mig in i själva spelet. Laddningstiderna är ibland löjliga, och för att ens kunna spel online behöver jag ladda ner en datafil som tar säkert en kvart med mina 100 mbit. De vill också att jag ska skapa en avatar av mig själv, fylla i favoritlag och favoritspelare. Allt tar väldigt lång tid när allt man vill göra är att bara sätta igång och testa själva bolltrillandet.

Ordningsmakten misstar så lätt en glad grillfest på läktaren för kravaller.

Det känns som om man hoppat tillbaka tio år i tiden, alternativt börjat spela något till Nintendo DS. Menyerna är fruktansvärda och fula, och spelvalen när jag till slut kommer till huvudmenyn är få. Du kan spela vanliga matcher, onlinematcher, ligor eller spela de två enda spännande spellägen som inkluderas: Become A Legend och Master League. Become A Legend är där du använder din skapade avatar för att spela dig fram och upp i världsfotbollen. Master League liknar Fifas Ultimate Team där du skapar ett eget lag från scratch och kan köpa spelare med poäng från vunna matcher. Två spellägen som Konami utvecklat väldigt bra, och som ger lite extra krydda på fotbollsmoset.

Online ligger PES 2014 också ligor bakom brorsan Fifa 14. Du kan visserligen spela din avatar online numera, och ställa upp i matcher 11 mot 11 (något som Fifa haft i många år), samt även ställa upp i Master League Online som är uppdelat i fyra divisioner med olika attribut. Vad jag märkt laggar inte spelet särskilt mycket, vilket Konami hade problem med i tidigare versioner av serien.

Uppstickaren sticker inte upp

Det här med rättigheter måste ju nämnas. Där Fifa 14 har i stort sett hela fotbollsvärldens klubbar med korrekta kits (och skor som släppts för bara en vecka sen) och spelare, kallar PES fortfarande mitt livs kärlek Arsenal för North London och har gjort dem röd- och vitrandiga. Jag är åtminstone glad åt att rätt spelarnamn finns, även om många av dem inte är särskilt lika sig själva i ansiktet jämfört med verkligheten. Ett ess i rättighetsrockärmen som tröstar är dock att man kan spela det äkta Champions League och Copa Libertadores, men jag känner inte direkt någon stor vilja att lägga ner många timmar på det.

Jaha, men själva fotbollsspelet då, undrar du kanske? Inledningsvis känns det också som något hämtat från 00-talet. Grafiken bländar inte direkt, och ser exempelvis i publikens fall ut som något hämtat från PS2 – bara en massa fyrkanter som rör på sig för att se ut som människor. Både i matchpresentationen och i repriser hackar det dessutom rätt rejält, något som drar ner spelkänslan ytterligare.

För första gången i fotbollshistorien spelas en match på kvadratisk plan.

Att spela PES 2014 är dock roligt, det vill säga när du passar runt bollen för att skapa chanser framåt för att försöka vinna matcher. Det är lite kvickare än Fifa 14, och har lite finesser som den avancerade löpbollsfunktionen där man håller in löpbollsknappen för att få ett sikte att styra till vart bollen ska slås. Passningsspelet är kvickt och effektivt, och känns fotbolligt i regel. I försvaret är det dock en annan femma. Är du som jag och gillar att glidtackla kommer du träffa en motspelare före bollen ungefär nio gånger av tio, och nio gånger av tio av de nio gångerna kommer du bli presenterad ett gult eller rött kort. Tycker dessutom att spelarna faller oerhört konstigt, och de studsar underligt mot varandra när de krockar om man inte tryckt på någon knapp. AI-spelarna rör sig konstigt också. De löper ologiskt både i anfalls- och försvarssituationer och man förbannar dem gång på gång för deras AI-idioti.

Trots all kritik jag kastar mot detta spel, tycker jag ändå att själva matchspelandet är väldigt underhållande, och eftersom det är typ 90 procent av vad gör ett fotbollsspel roligt är det också vad som drar upp betyget till en trea. Du kan få till många roliga matcher head-to-head med fina passningskombinationer fram mot målet, för att sedan avsluta med ett dunderskott i krysset – och vad mer behöver du från ett fotbollsspel egentligen?

För att knyta ihop fotbollssäcken avslutar jag med att svara på min egen ingress. PES 2014 är varken lika roligt, snyggt, bra eller fullsmockat med spellägen som Fifa 14, och bör inte heller tävla på lika villkor. Som spel borde det utvecklas ordentligt i stället, för att släppas i samband med vissa turneringar, som t.ex. VM nästa år eller jobba på att bli ett ordentligt Champions League-spel. Men rättigheterna till VM släpper nog inte EA Sports i en handvändning...