Farming Simulator har funnits länge, men det var inte förrän med #Farming Simulator 2013, som kom för ett par år sedan, som spelserien slog igenom i de breda lagren. Och då menar jag breda: Farming Sim har tillsammans med #Euro Truck Simulator 2 gjort vardagssimulatorer till en genre att räkna med även bland medelspelaren, helt enkelt eftersom de är förbannat bra spel först och simulatorer i andra hand.

Och handen på hjärtat – vem har inte drömt om en egen gård, att se solen gå upp över gyllene sädesfält och därefter meja ner dem med en gigantisk, rykande skördetröska?

Farming Sim 15 sköter skogsbruksdetaljen bättre än spel som helt och hållet kretsar kring det. Starkt!

Exakt det ägnar jag mig åt när jag börjar spela, på den nya "nordiska" kartan Bjornholm. Den känns lite mindre än förra spelets, men är mysig och överblickbar. Plus att min gård har en fantastisk utsikt mot kusten och fyrtornet, och nära till både butiken och en silo där jag planerar att sälja av lite säd.

Inte i farmarligan

Men först tar jag en titt på nyheterna: traktorernas motorstyrka påverkar nu hur lätt det är att dra maskiner och vagnar – du vill inte köpa en stor harv utan att först ha rejäla doningar att dra den med. Hastigheterna är också justerade nedåt, och den nya lastbilen är mycket användbar för att flytta ditt maskineri till arbetsplatser här och där på kartan.

Fordonen har också lite mer tyngd och närvarokänsla, även om höbalar (och de nya trästockarna) fortfarande förefaller gjorda av frigolit och beter sig märkligt när du plockar upp dem. Men det, plus ett par småbuggar, är egentligen det enda jag har att klaga på. Jag njuter som vanligt av att bruka min jord och skogsbruket är faktiskt mycket roligare än i de dedikerade skogshuggarsimulatorer jag provat.

Det behövs bättre höbalsfysik till nästa Farming Simulator. I övrigt har vi få klagomål.

Det slutliga intrycket av Farming Simulator 2015 är att det är en evolutionär uppdatering av serien, mycket långt ifrån några revolutioner. Det känns som att spela en lite snyggare version av #Farming Simulator 2013, med några av de allra bästa moddarna installerade i förväg.

Men trots att jag är lite besviken på att vi inte fick mer nyheter, kan jag inte sätta mig på alltför höga hästar: veckan innan jag skrev den här texten spelade jag fler timmar än det går på en normal arbetsvecka. Det här är ett kvalitetsspel och en dröm som går i uppfyllelse för de av oss som älskar livet på landet.