Apple-grundaren förlorade vid 56 års ålder kampen mot cancern.

Apples grundare och tidigare vd Steve Jobs avlidit. Den 56-årige legenden förlorade i går en mångårig kamp mot cancer i bukspottkörteln.

Den 24 augusti i år avsade han sig sin position som VD för Apple, och rekommenderade Tim Cook som nästa person att styra kajutan. Steve Jobs var en av ledstjärnorna bakom inte bara Apples makalösa framgångar, utan köpte under slutet av 80-talet upp Lucasfilm Ltd vilket under Jobs ledarskap i sin tur blev Pixar Studios. Även om Apples innovationer främst berör andra områden än spel har Iphone och nätbutiken App Store, med mängder av spel till lågt pris, öppnat ögonen för spel för många som annars kanske inte alls intresserat sig för det. Apple har därmed haft stor del i det genomslag som casualspelandet fått på den stora mainstreammarknaden, bland annat med spel som #Angry Birds och Wordfeud.

Steve Jobs diagnostiserades 2004 med bukspottkörtelcancer vilket är en av de dödligaste cancerformerna att råka ut för, men lät inte sjukdomen hindra honom från att fortsätta göra Apple till ett av världens mest betydelsefulla företag.

2005 talade Steve Jobs inför nyexaminerade Stanford-studenter om hur man måste leva innan man dör. Se inslaget nedan.

Själv har jag aldrig sett upp till någon annan människa. Jag konstaterar mest att vissa gör ett bättre jobb än andra och av den anledningen förtjänar mer respekt och att lyssnas på i högre grad. Var Jobs hamnade på den skalan har jag ingen aning om. Men... 07/10 Precis, håll dig till Jobs. Dra inte in Gates. 07/10 DU hoppade på mig för att jag hedrade Steve Jobs genom att uttrycka att jag tycker han är den bättre av de två jättarna och jag tycker att det är en stor förlust. Lägg ner med skitsnacket nu. 07/10 Men man kan ju inte förvänta sig att folk läser eller ens lyssnar på sådana saker. Nu kan du ta ditt Gates-hat någon annanstans. 07/10 För att inte nämna att man kan peka lite finger på honom när det gäller Nintendos uppkomst. (se mitt tidigare inlägg) 07/10 Jag vet inte om du tillhör den förnäma cyberpolice styrkan eller så. Jag skrev helt enkelt vad jag tycker. Helst vill jag kasta en hel jävla pajfabrik på Gates. Mitt mål är inte att få med någon annan på min pajkastarturné. Så då behöver jag inte ens... 07/10 Jättetråkigt men ganska väntat med tanken på omständigheterna kring hans hälsa de senaste åren. Blir intressant att se huruvida Apple kommer att kunna leverera i fortsättningen. De närmaste åren är det ju inga konstigheter iom Apple fortsätter att spinn... 07/10 Du börjar med pajkastning emot Bill Gates i en tråd som ska "hedra" Steve Jobs. Jag höll mig utanför till det låga tilltaget. Gör det du ska, hedra "din" snubbe. Men smutskasta inte andra för det. 06/10 Rest in Peace! 06/10 Tråkigt med den så kallade humorn som vissa alltid ska försvara... Fast måste erkänna att iRIP och iSad vad rätt fyndigt men ändå inte nedlåtande. Steve Jobs har gjort mycket för världens teknikfreaks. Sen är det ju förjävligt att ett företag faktiskt... 06/10
Skicka en rättelse