Microsofts spelavdelning slukar tiotals miljarder kronor. Men patentintäkter från Googles mobilsystem räddar situationen.

Xbox är en duktigt dålig affär för Microsoft. Företagets Xbox-division går back med så mycket som 2 miljarder dollar, men en stadig ström licenspengar från #Googles Android-system täcker slukhålet i Xbox-plånboken.

Rick Sherlund, ekonomisk analytiker hos finansgruppen Nomura, säger att Microsoft plockar in 2 miljarder dollar per år i patentintäkter från Android, skriver Business Insider. Dessa pengar används för att täcka det faktum att Xbox-sektionen går uselt.

Genom att lägga sektionerna Xbox, Windows Phone och Android i samma avdelning och redovisa resultatet gemensamt ser ekonomin bra ut. Men Sherlund menar att utan Android-pengarna gör Microsoft en förlust på 2,5 miljarder dollar – omkring 16 miljarder kronor – på Xbox, Skype och Windows Phone.

Sherlund avrundar med det dystra förslaget att Microsoft borde göra sig av med Xbox-avdelningen. Men med en ny konsol runt knuten kan vi räkna med att så inte lär ske de närmaste åren.

Xbox One släpps på onsdag nästa vecka (den 13 november) i 13 länder världen över. För Sveriges del dröjer Xbox One-premiären till någon gång nästa år.

Nä vem som äger vad spelar ingen roll, men att xbox går så dåligt att dom funderar på att sälja av det är väl ändå det man bör ta med sig från artikeln. 12/11 Fun fact. Steambox kommer att kosta EXAKT lika mycket som en vanlig dator. Varför? För att de använder samma komponenter. Det enda som skiljer en Steambox från min egen dator är det faktum att det är SteamOS på den. Med andra ord är en steambox bara en... 09/11 Alla har inte en speldator, alla kan inte bygga egna datorer, alla vill inte ha windows med allt dess lull lull, Steambox är ett bra alternativ istället för en PC om man bara vill spela 09/11 Ärligt talat vem behöver Steambox, alla har redan en dator som kan göra allt, varför köpa en till ? 09/11 Om inte ms tagit betalt för onlinetjänsten då hade förlusten väl varit ännu värre, för alla guld abbonemang inbringar ju en skön slant. 09/11 :) Civ V på TVn med skön kontroller. Ja tack! 09/11 Xbox i sig må vara en förlust, men dom håller marknaden aktiv med hjälp utav Xbox och kan på så sätt tjäna pengar på annat håll. Mycket av den stora förlusten ligger kvar sen Xbox 1 och början av Xbox 360 tack vare för dyra produktionskostnader. Det ble... 09/11 Så det faktum att Xbox One avdelningen specifikt går back med enorma pengar har undgått dig då eller? Microsoft må gå back som företag men deras Xbox avdelning går back mest av alla avdelningar hos Microsoft. Som inte är en konsol hur man än vänder och... 09/11 Ärsh, vi har ju Steambox :D 08/11 Microsoft är ett vinstdrivande företag, de fortsätter sin Xbox-satsning för att de antingen: 1) Tjänar pengar på verksamheten, eller... 2) ... tror att de kommer att tjäna pengar på den i framtiden. Det är lite för mycket Aftonbladet-stuk på artikelns... 08/11
Skicka en rättelse