Många av #Telias internetkunder har de senste dagarna haft problem att komma ut på nätet. Telia förklarade i går kväll att problemet var åtgärdat, och att det berodde på attacker mot ett spelbolag som man har som kund. Men man berättade inte vilket bolag det handlade om.

– Målet för attacken var ett spelföretag som vi är internetleverantör för, sa Telias informationsansvariga Hans G Larsson i går. Vilket företag det handlar om vill vi dock inte gå ut med.

Men nu verkar det som att det drabbade bolaget var #EA. Lizard Squad antyder att man ligger bakom gårdagens attack. Gruppen har tidigare sagt sig stödja separatistgruppen Islamiska statens ambition att skapa ett kalifat, bombhotat ett flygplan med PSN-chefen John Smedley på ddos-attackerat #Blizzard, #Valve, #Sony och #Microsoft.

Angreppet mot EA störde Telias DNS-servrar, vilket gjorde det långsamt eller omöjligt att komma ut på nätet med ordinarie nätverksinställningar.

När FZ frågar EA om det inträffade säger man att man inte kommenterar händelsen.

– Vi ger ingen kommentar i nuläget, säger PR-ansvariga Christoffer Ring till FZ.

Uppemot 25 miljoner datorer kan ha använts i attacken, säger Joakim Sundberg, säkerhetsexpert på F5 Networks till dn.se.

– De har använt dns-servrar för att förstärka attacken, säger Sundberg till dn.se. De har lyckats använda en av de öppna servrarna på nätet så att 25 miljoner datorer var och en skickat stora mängder skräpdata mot måltavlan.

Enligt Sundberg är det svårt men inte omöjligt att hindra såna här attacker.

– Attacker av det här slaget går ut på att fylla internetanslutningen så att ingen kommer in eller ut, säger Sundberg. Det bästa sättet att skydda sig är att använda en molnbaserad tjänst som kan filtrerar bort skräpet innan datan kommer till företaget. Annars gäller det att skaffa sig så mycket tekniska muskler som möjligt.

Telia säger att man arbetar på att vara bättre förberedda nästa gång något liknande sker.