När Xbox One först släpptes i november 2013 var Sverige inte en av de marknader som inkluderades, och istället fick vi snällt vänta till september 2014 på våra maskiner. Många Xbox-fans fnös föraktfullt åt detta och importerade sin konsol. Är du en av dem som plockade hem en maskin från USA? Då kan det finnas anledning att vara vaksam.

Elsäkerhetsverket har gått ut med försäljningsbud för de amerikanska maskinerna, eftersom nätdelen inte är anpassad efter våra 230 Volt i vägguttagen (i USA är det 127V som gäller). När nätdelen, som inte heller är CE-märkt, kopplades till 230 Volt gick en kondensator sönder och elektrolyt rann ut på kretskortet – något som kan leda till korslutning mellan primär- och sekundärsidan på kretskortet, vilket i sin tur kan resultera i elchock eller brand.

Läs mer hos Elsäkerhetsverket.

Tack till Smokebury för detta #nyhetstips!
fin sladd :P 29/06 japan verkar va mest udda med 100 volt http://www.worldstandards.eu/electricity/plug-voltage-by-country/ 29/06 koppla den till uttaget i badrumsskåpet ..det brukar ha 110 volt 29/06 Ärendet gäller dock amerikanska enheter som sålts i Sverige, i det här fallet av "Sweden Mobilephones Accessories" och det är dom som blivit belagda med säljförbud. Det påverkar inte privatpersoner eftersom elsäkerhetsverket inte kan förbjuda folk att... 29/06 (Han har faktiskt rätt, det där är inte en apparatsladd...) 28/06 Det tror jag då inte det är. Ett nätagg som klarar både och, så att säga, är mer kostsamt att tillverka. Två olika är mest troligt billigare. 28/06 De sålde väl bara europeiska maskiner? dvs samma elstandard? Hoppas jag, annars blir jag rädd för vad butikerna lurar på oss. Får stora butiker ens sälja saker som inte är CE-märkta? 28/06 Stämmer i mitt fall iaf, moddade min PS2 (och PS1) så jag kunde spela amerikanska spel så som Suikoden III (vilket för övrigt släppts i Europa för första gången tidigare denna vecka via Playstation Store). Men PS3an är regionsfri och PS4 likaså. Och all... 28/06 Jag förstår inte varför Microsoft valde en switchnätagg med 127v som maximum tolerans, det går inte ihop affärsmässigt. Att ha ett nätagg som täcker världens elstandarder är ju billigare än att ha flertal olika. 28/06 Eget. Förbannat. Ansvar. De har inte gjort något fel, det är privatpersonen som SJÄLV valde att importera. Då tycker jag att privatpersonen i ren good will mot resten av mänskligheten inte förökar sig. Det är inte MS uppdrag att påpeka för folk skillnad... 28/06
Skicka en rättelse