16 gigabyte är överkurs, enligt prestandatest.

Räcker 8 gigabyte internminne i en rejäl speldator, eller krävs 16 gigabyte för att njuta fullt ut? Svaret är ett helt annat – 4 GB minne räcker fortfarande för spelande.

Det överraskande beskedet levererar Techspot, som testat med 4, 8 och 16 gigabyte DDR4-2666-minne i en dator med duktigt kraftfulla komponenter (Intel Core i7-6700K, Asrock Z170, Geforce GTX 980, Crucial MX200 1 TB-SSD). Man har kört tester med ett antal spel, och de har svårt att se några prestandavinster värda namnet.

Man lurar inte på Trevor för mycket RAM ostraffat.

I #GTA V använder datorn 9 GB RAM. Den når 56 bilder per sekund med både 16- och 8 GB-konfigurationen, och med snåla 4 GB minne stannar den på 55 fps. Man tappar alltså bara en bild per sekund. Den skandalartade Windows-versionen av #Batman: Arkham Knight används just för att den är minneshungrig, och här skiljer blott 4 procent mellan 16 och 4 GB minne i datorn (102 respektive 98 fps). I #F1 2015 blir det dött lopp mellan alla tre konfigurationerna: 109 bilder per sekund för samtliga.

I en del program, som Adobe Premier CC och 7-Zip, märks större prestandaskillnad, främst om datorn bara har 4 GB minne. Men Techspot sammanfattar testet med att fastslå att 8 GB minne är fullt tillräckligt för de flesta spel och program, och endast i undantagsfall har man nytta av 16 GB RAM.

Testet ger förstås inget entydigt svar för alla förutsättningar. Om du kör tolv tunga filmredigeringsprogram samtidigt som du packar gigantiska filer kan du få andra värden än de testet kommer fram till. Men likväl är det intressant att se hur långt 4 GB minne ändå kan räcka.

varit uppe i 8 med shadow of mordor 27/08 Klart det går att spela med 4GB, men räkna med swapping. 27/08 Samtidigt så är oanvänt minne bortslösat minne. Finns program som är bra på att använda RAM-minne i förebyggande syfte. Tex att förladda nästa bana eller så. Det betyder att datorn slipper börja ladda in saker precis när de behövs vilket kan leda till... 26/08 Testade med att ha flera skärmar med flertal flikar samtidigt de spelar? 26/08 Jag har 8GB det räcker för spel som gta 5 etc. Men om när jag öppnar Photoshop/premiere och tittar på en stream äter verkligen det upp minnet och känner att jag behöver mer. Kommer ihåg när jag skulle starta the ark editor min dator grät verkligen och... 26/08 Det här är något jag kommit på för länge sedan. Efter att ha trott på annat tidigare. Men olika sorters erfarenhet har lärt mig. Så det är föga förvånande att 4GB räcker gott och väl ännu. Vi ska inte tro allt för mycket på minimikrav, och annat skit... 26/08 Min dator slukar 5gb ram vid vanligt surfande och slö användande och 32Gb är i underkant om man vill leka med nån VM ibland! 26/08 Seriöst, det går knappt starta Windows 7 med 4 GB, om det ens går! Dom här specarna är nog skrivna när datorn är totalt nyinstallrad och optimerad med rätt drivrutiner och mycket bra hårdvara... Skulle man köra 4 mb på folks vanliga burkar skulle det... 26/08 Använder 16 för program (Maya, Unity) så kommer inte undan att behöva köra på 16 ^^ 25/08 Redan 2007 så spelade jag några moddar som åt upp totalt 8GB av systemets minne och swapfilen kom till användning. Nu när konsolerna har 8GB och man spelar med högre installningar plus mer i bakgrunden så är det inte ens säkert att 12GB räcker. 25/08
Skicka en rättelse