"Jag är på en sponsrad stream för att spela ett rymdspel, och jag gillar inte rymdspel."

Betala inte folk för att marknadsföra ditt spel innan du vet att de tar sitt uppdrag på allvar. Den dyrköpta läxan har Everspace-utvecklaren Rockfish Games lärt sig.

Genom en agentur betalade man influencers dyra pengar för att streama när de spelade rymdshootern. Men uppenbarligen utan krav på att de skulle låta positiva, eller för den delen vara intresserade av spelet. Vilket fick en del oönskade konsekvenser.

En person som fick 5 000 euro (ca 50 000 kr) i timmen inledde med att säga att han/hon inte gillar rymdspel, berättade utvecklaren Michael Schade under helgens Reboot-mässa i Kroatien.

The most expensive stream, we paid 5,000 (euros) per hour and we had to book him for two hours. Actually his opening line was ‘I have to stop playing Destiny 2 now because I’m on a sponsored stream to play a space game and I don’t like space games’."

Schade är tydlig med vad han tycker om dennas insats:

And he played like a complete moron...a fucking moron.

Bara tre eller fyra av ett tjugotal anlitade youtubers och influencers ska ha gjort okej ifrån sig, säger Schade enligt Shacknews. Resten var "okej, eller katastrofala".

Man har lärt läxan, och kommer framöver noga kolla igenom backloggen för de streamers man eventuellt anlitar. Vilket känns ganska klokt.

Everspace släpptes i maj förra året. Det har finfina användarbetyg på Steam.

Euro, inte dollar. FZ har funnits i snart 22 år. Det hade vi inte gjort om vi satt och hittade på saker. 26/04 @Dunder: Fast är inte Youtube det handlar om. Jag skulle _ALDRIG_ göra ett inköp baserat på var <sätt in random känd person> säger/gör. Såg t ex sist jag gick förbi kungsgatan, nya Samsungaffären, att dom verkar signat Zlatan. Jaha? Så Zlatan får x anta... 26/04 Synd bara att hela Everspace streamen inte finns att få. Skulle ju vara svart på vitt då va han sa. 24/04 Kollade även upp honom, han säger själv att han inte alls fick 5000€ i timmen och det tror jag knappast han skulle ha fått med så lite följare som han har, just nu sitter han live och har 2500 viewers. Ingen skulle vara nog korkad att betala honom 5000€... 24/04 Låter mycket rimligt. Jag har svårt att se hur en kostnad på 5000 $/timme till en streamer ska ge bra avkastning i försäljning. Allt handlar om avkastningen i investeringar för företag och de räknade garanterat på detta innan de gav honom den betalning... 24/04 Dom 100 000kr var en bättre investering än vad många tror. Har nog blivit ett antal nyheter på olika spelsidor. En på FZ iaf. 24/04 Japp, han är grym :) 24/04 Finkänsligt när snubben blev tillfrågad nyligen av sin läkare om han skulle helt enkelt sluta upp med sina behandlingar för han är i slutskedet av sitt liv och cancern har nu börjat trycka på bland annat ryggraden med stora smärta som följd. 23/04 Tror mer på honom än på ett företag, han har absolut inget att vinna på att ljuga. Inte direkt första gången utvecklare beter sig som regelrätta idioter, speciellt intressant blir det ju om de har bett honom att göra något olagligt. 23/04 Inte konstigare än när skådespelare sålde cigaretter på reklam på TV under 50-60:talet? 23/04
Skicka en rättelse