Efter vad som var en inledningsvis försäljningsmässig fadäs med Playstation 3 lyckades Sony sannerligen vända på skutan och göra Playstation 4 till en fenomenal framgång, där antalet skeppade enheter nu överstiger 82,2 miljoner konsoler. Den har fortfarande en lång uppförsbacke till att nå Playstation 2, men den fjärde upplagan har sannerligen motbevisat skeptikerna som påstod att de dedikerade konsolernas tid var över.

Men, allt gott har sitt slut och Sony har själva erkänt att Playstation 4 går mot slutet av sin livscykel, och mycket tyder på att ersättaren kan nå marknaden runt eller efter 2020. Detta verkar dock inte påverka försäljningen av Playstation 4 och dess relaterade intäkter då Playstation-divisionen fortsätter att gå som tåget enligt Sonys räkenskaper för första kvartalet 2018.

Av företagets totala intäkter på 17,9 miljarder dollar blev vinsten 1,8 miljarder, och Playstation-divisionen står för 750 miljoner av dessa dollars. Det är dubbelt så mycket som närmaste division dragit in. Under perioden april till juni såldes 3,2 miljoner PS4-enheter, vilket är blott 100 000 färre än vad som såldes under samma period i fjol. Här såldes också 40 miljoner spel och Playstation Plus har 33,9 miljoner prenumeranter, även det ganska stabilt jämfört med fjolårets 34,2 miljoner.

Sötebrödsdagarna för den nuvarande hårdvaran kommer inte hålla i sig för evigt, men då Sony har ett gäng flaggskeppstitlar kvar i rockärmen är det inte helt osannolikt att försäljningen kommer hålla sig relativt stadig även in i 2019. Kommande titlar som Spider-Man, Red Dead Redemption 2, Death Stranding och Ghosts of Tsushima lär samtliga hålla försäljningen igång ett tag till. För att inte tala om alla specialutgåvor av maskinerna företaget släpper ifrån sig.