Och ledningen ökar.

En undersökning som gjorts bland 4000 utvecklare visar att pc:n forfarande är den plattform man allra helst utvecklar spel till. Det var i samband med Game Developers Conference som den årliga undersökningen The State of the Game Industry 2019 visade att konsolerna fortfarande ligger i bakvattnet om utvecklaren själv får välja.

56 % av svarandena hade släppt sitt senaste spel till pc, vilket är det högsta procenttalet hittills i undersökningens historia. Mobiler och plattor var näst populärast, med 38 %.

Två tredjedelar av utvecklarna skapar för närvarande spel till pc, och hela 62 % sade att deras nästa titel kommer att släppas till pc. Siffran för mest eftertraktade konsolen var 32 %, för Playstation 4. Pc:n är också den mest framröstade när man frågar om vilken plattform som är mest intressant just nu. Detta följs av Switch på 45 %.

Att indieutvecklare främst väljer pc:n är sannolikt en stor förklaring till den stora ledningen, men den flexibla arkitekturen lär också spela in på valet.

Är du intresserade av hela rapporten kan du hitta den här. Tipstack också till PC Gamer för nyheten!

Vågar ändå påstå att datorn har en aningen orättvis fördel - faktumet att 100% av alla spel oberoende av vilken plattform man till slut ämnar släppa spelet för är byggt på en dator och därmed redan fungerar på dator redan vid utgångspunkten. Jag menar... 30/01 Exakt vad jag menade :) 29/01 Att utveckla för konsol idag är som att utveckla för en enda PC-setup - dvs betydligt enklare än PC. Men inte alls lika flexibelt. Jag tror du tänker på när Sony hade galna professorer bakom rattarna som uppfann egna arkitekturer som Cell-processorn. 29/01 Gillar utrycket. Kort och beskrivande. 29/01 Nej, alla företagen tillför sin del i det stora. Spelvärlden hade sätt väldigt annorlunda ut om de små företagen inte existerade, så klart att de ska vara en del av provgruppen, hade varit konstigt annars. 29/01 Känns lite oseriöst när dom tillfrågar 4000 utvecklare. I grund och botten inom spel räknas bara AAA titlar från AAA företag i stort sett. Folk väntar på Rockstars titlar mm inte peekaboo inc's titlar. Personligen tror jag MS och Sony m.m vill ha kvar... 29/01 Jag tolkade nog artikeln fel läste inte så noga. Tänkte det var företagen och inte enskilda anställda som röstat. Men jag personligen skulle säkert föredra nästa konsolgeneration över den nuvarande. Men å andra sidan brukar ju spelen som kommer samtidig... 29/01 PC kommer nog vara ledande plattform långt framöver utöver alla andra enheter. 29/01 Om du var utvecklare, skulle du i nuläget vilja bli anställd för att skapa ett spel för PS4 eller PS5? 29/01 Exakt - sen om jag inte minns helt fel tyckte många utvecklare att det var sanslöst svårt i början att utveckla till konsollerna pgr av deras uppbyggnad. Tror inte det blir lättare vid nästa konsolgeneration. Jag är 100% pc user så detta passar mig utmä... 29/01
Skicka en rättelse