Älskling, vi krympte överlevnadsspelet.

På E3 i somras avslöjade Microsoft att de köpt Obsidian Entertainment, som samtidigt var på plats för att visa upp sitt spel The Outer Worlds. Nu när det är släppt och väl mottaget vilar de inte innan nästa grej avslöjas, coop-spelet Grounded som blir deras första titel tillsammans med Microsoft.

Jocke Bennet fick chans att provspela Grounded timmarna innan det avtäcktes. Här följer hans första intryck:

Grounded är en udda pålle i Obsidian-stallet. Ett co-op-spel med hög gullighetsfaktor, vissa skulle nog kalla stilen barnslig men charmig. Mina 15 minuter med spelet (som jag dock körde solo) gick ut på att bygga ett litet fort av grässtrån, löv och annat inför det annalkande insektsanfallet. Den som spelat överlevnadsspel känner igen sig direkt: samla material, använd detta direkt eller bygg ihop saker utefter olika ritningar. Jag lyckades bygga hjälm och benskydd av ekollonskal, sätta upp väggar och lära mig hantera vapen innan anfallet kom. Det var inte svårt att överleva så här initialt, även om den stora spindeln som följde på myror, löss och annat fick in några smällar på mig.

Grafiken är rätt rudimentär, och det kändes ganska ödsligt där nere på marknivå. Förhoppningen är att mer fantastiska världar öppnar sig lite längre in i spelet, då jag saknar vyer och spektakulära inslag.

Det rör sig alltså om ett överlevnadsspel med fokus på samarbete, med twisten att spelarna är stora som myror och allt utspelar sig i en förortsträdgård. Samla, mecka ihop och bygg saker av alldagliga föremål du skulle kunna hitta i gräset på din egen bakgård. Du kan antingen lira själv eller tillsammans med tre kompisar och ni kommer stöta på såväl fredliga insikter och "massive hostile inhabitants", kanske en tvärsnorig bebis eller hungrig myrslok?

Grounded ska släppas redan nästa år genom Microsoft Store, Xbox Preview Program och Steam (gissningsvis under Early Access-stämpeln). Det blir också den första Xbox Preview-titeln att ingå i Xbox Game Pass.

Skicka en rättelse
Flopp flopp flopp 🤔 20/11 Jämför du random gratisspel online med spel som Metro och Outer Worlds..? Kan man inte hitta något spel på Game Pass man gillar så gillar man antagligen inte spel särskilt mycket (eller om man enbart spelare free-2-play spel), och visst, då kanske man... 16/11 Finns tusentals spel ute på internet som är helt gratis, men du sitter inte och spelar dessa just nu, eller alls. För att det inte är värt din tid, det kostar tid. Så just nu är det mer prisvärt för folk att spela ett spel för 700kr än att tvinga sig... 16/11 @Dunder: Oseriöst inlägg. Du bidrar inget till diskussionen. GG. Gå och spela lite spel på game pass istället. 16/11 Jag argumenterar för att game pass är otroligt prisvärt och gav dig två bra exempel på det, medan du inte gett något som visat på motsatsen, utöver skumma antaganden om Microsofts företagsekonomi. GG WP. 15/11 Du använder alltså spel som släpptes för flera år sedan som ett bevis för hur produktionen ser ut idag och i framtiden? Eller du syftade på spelen (metro och outer worlds i ditt exempel) som producerades av tredje part och inte Microsoft? Förstår inte... 15/11 Gamepass är det bästa som hänt spelandet sedan skivat bröd (skivat bröd gjorde att man slap skära brödetnoch snabbt kunde börja spela på sin intellivision igen) 15/11 Vet inte varför du drar den slutsatsen, när de bevisligen redan gör det. 15/11 Kika på den här videon. En araknofobisk tjej rankar tvspels spindlar och hur läskiga de är. Finns en del 2 med https://youtu.be/gU5gcum9Pl4 15/11 Vilket slutsats är den rätta menar du? Menar du att Microsoft är så pass dumma rent ekonomiskt att de kommer kasta miljoner på spel som folk kommer betala 100kr för att spela? Istället för de traditionsenliga 600? När de istället kan fokusera på att gör... 15/11