Valve Index är utan tvekan ett mycket kompetent VR-headset, men branschen utvecklas rasande snabbt och snart två år efter premiären känns sladd och externa sensorer lätt omodernt. Men Valve verkar leta lösningar på detta. Nyss släppta dokument visar att företaget i höstas lämnade in patentansökningar på tekniker för både trådlöst och fristående VR. Det rapporterar Road to VR.

I patentansökan finns ritningar som visar flera tänkbara modeller av "Index 2" (om vi kallar det så). En modell (den i rubrikbilden) ser ut ungefär som dagens Index-headset med en rejäl klump baktill som antyder planer på att den ska kunna fungera trådlöst och/eller fristående (tänk Oculus Quest). Andra visar att det experimenteras med olika sorters reglage för att justera headsetet. En mängd bilder och förklaringar har du i ansökan, här.

Dokumenten är ingen bekräftelse på att Valve faktiskt arbetar med Index 2, men en tydlig indikation på att man åtminstone undersöker saken.

Nyligen kunde vi berätta att Oculus Quest 2 klättrat upp som det populäraste VR-headsetet i Steams hårdvaruundersökning. Valve Index låg då trea. Uppskattningsvis 2,5-3 miljoner Steam-användare har VR i sina datorer, så intresset finns och växer. Och 16 procent (400 000-500 000) av dessa användare hade Index, ett headset som kostar omkring 10 000 kronor styck. Det finns uppenbarligen pengar att tjäna för Valve där.