En analys av Playstation VR2-försäljningen hävdar att VR-headsetet säljer dåligt. Bara 270 000 exemplar ska ha sålts den första månaden, har analysfirman IDC kommit fram till i en rapport som Bloomberg skriver om (bakom betalvägg). Det uppges vara sämre än kalkylerat, och analysen är att Sony måste sänka priset för att få fart på försäljningen.

Sony har inte uttalat sig om vare sig säljprognos eller faktisk försäljning, så alla siffror är obekräftade. Men spekuleras gör det: I höstas hävdade Bloomberg att Sony planerade att ha 2 miljoner PSVR2:or redo till premiären, men att siffran kunde justeras om förhandsintresset ändrades. Vilket det enligt uppgifter i januari i år hade gjort: då hävdades att tillverkningen halverats till 1 miljon på grund av sviktande intresse. Sony förnekade att man minskat produktionen, fast utan att berätta hur stor den var.

PSVR2 kostar från 7 400 kronor, alltså mer än en PS5:a. Den höga prislappen i kombination med stundande lågkonjuktur, höga räntor, finansiell oro och stora uppsägningar hos mängder av tech-företag och andra kan sammanfattas kort: "dålig timing". Det finns inte heller några stora "måste ha"-spel i stil med Half-Life: Alyx till den. Den funkar inte heller med Steam VR-spel, vilket gör spelutbudet långt magrare än till de flesta konkurrenter.

Däremot har PSVR2 fått fina omdömen, och inte minst tekniken har fått mycket beröm. Bara att hoppas att uppgifterna om usla säljsiffror inte är så allvarliga. Eller att Sony sänker prislappen.