I slutet av maj stod det klart att Embracer missade en affär, och aktien störtdök. Igår bekräftade vd:n Lars Wingefors att man kommer stänga studior, säga upp anställda och lägga ner spel – för att göra jätten Embracer mer fokuserad. Nu står det klart att det blir stort Härskarringen-fokus.

Det har talats om att affären som missades hade med Sagan om Ringen att göra, men så verkar alltså inte vara fallet. I samtal med investerare säger nämligen Embracer-toppen Matthew Karch att man kommer pumpa ut Lord of the Rings-material. Ja, bokstavligen "exploatera" varumärket.

Vi äger Lord of the Rings, och vi vet att vi behöver exploatera Lord of the Rings på ett väldigt betydande vis, och förvandla det till ett av de största varumärkena i världen. Och det är uppenbarligen något vi ämnar göra.

Karch menar att det är ett bättre sätt att nyttja resurser än vad de just nu gör. De ser möjligheter och ser fram emot att det ska bära frukt. Det återstår vilka spel som kommer skrotas och vilka studior som bommar igen, men Tomb Raider-gänger Crystal Dynamics säger sig vara trygga.

Embracer köpte rättigheter till Lord of the Rings-spel i augusti 2022, liksom filmrättigheter. Så nej, Embracer har ingenting med katastrofen Gollum att göra. En liten tröst inför "exploateringen".